• Frans Koornberg belet Maurice de Ruiter het scoren en was in zijn laatste wedstrijd een sta-in-de-weg voor de Ermeloërs.

    Jan de Roo Fotografie
  • Dindoa vierde op 2 juni de titel in Elburg met veel champagne en confetti.

    Winanda van Zwamen / WVZ Fotografie

2018 blijkt het jaar van de trainers

HARDERWIJK/ERMELO 2018 was onmiskenbaar het jaar van de trainers. Bij VVOG en Hierden was er een wisseling van de wacht, bij DVS'33 lag de hoofdcoach onder een vergrootglas. Bij Zwart-Wit en Hierden was er een bestuurs- crisis. Sportieve hoogte- punten waren er voor Dindoa (kampioen) en De Mezen (wintertitel).

Marco Jansen

In januari schiet DVS'33 uit de startblokken met een 0-6 derbyzege op VVOG. Maurice de Ruiter blinkt uit op de Strokel. Henk Vermeer zwaait af als preses van Zwart-Wit'63. EFC'58 benoemt Hans Wiesenekker als opvolger van Paul Hartenberg, die na 4 jaar vertrekt en vijfde wordt in 4B. Hennie in 't Hof wordt trainer van VVOG. Dindoa verliest van Rapid en als begin februari thuis de topper van ASVD wordt verloren (19-23), is het kampioenschap in de 1e klasse verkeken. Wel wordt de latere kampioen Nova met 26-16 overklast. In Ermelo wordt kempoka Troy Pierlot sportman van het jaar. Sportvrouw wordt kempoka Ashvini Ramasray. FC Horst verliest na een 0-3 voorsprong met 5-4 van Lelystad'67. DVS, dat koploper Spakenburg met 5-1 overklast, pakt flink uit op de transfermarkt en trekt Olivier Pilon, Christiaan van Hussen, Oktay Öztürk en later nog Berry Powel aan. Mike Ahrens gaat naar VVOG. Unitas blijft hoofdklasser ondanks 24-19 verlies bij Rohda.

NON-ACTIEF Begin maart stelt VVOG Hans van Arum op non-actief en stroomt opvolger In 't Hof eerder in. Jürgen Schefczyk wordt interimcoach bij Hierden, nadat Peter Epe op non-actief is gesteld. Dat wordt in april opgeheven, maar Epe keert niet terug. Ook Henk Timmer doet een stapje terug. De club wint met 2-1 van Flevo Boys. Fred Jongstra zwaait na 2 jaar af bij Pauwervoll. Rebecca Jansen haalt de halve finale op het NK turnen 2e divisie in Leek, maar wordt 25e. Oud-VVOG'ster Marlous Pieëte stopt in april met profvoetbal. Daphne van den Berg keert van Unitas terug bij Dindoa. De DVS-jeugdopleiding wordt regionaal gecertificeerd tot 2021. De volleybalsters van VVH winnen van Vocasa 3 (2-3) en blijven in de 3e divisie. Spelverdeelster Ilse van den Berg stopt na 11 jaar. Dindoa wint op het veld afgetekend (19-27) van concurrent Exakwa en zet een grote stap op weg naar de titel in de 2e klasse. DVS verslaat Quick Boys met Dirk Kuyt: 0-1. De Mezen verliest met 9-0 van HCM. Unitas verliest met 26-23 van Nieuwerkerk en kan de titel in de overgangsklasse vergeten. Die gaat naar Fiks, dat op de slotdag op het veld van de Harderwijkers kampioen wordt. Nena Ellermeijer gaat met het nodige tumult van Unitas naar Wageningen; Roy van der Knaap stopt. VVOG presenteert met Caifano Latupeirissa, Yasin Kurt en Rihairo Meulens drie versterkingen. Meulens ontpopt zich het nieuwe seizoen als smaakmaker. Vince Gino Dekker gaat van Jong Ajax naar Jong AZ.

HISTORISCH VVOG is ondanks 3-0 verlies bij Scheveningen twee wedstrijden voor het einde veilig in de derde divisie. Een week later handhaaft Hierden zich in de eerste klasse na 2-4 winst op Vroomshoopse Boys. Dat lukte nooit eerder in de clubgeschiedenis. DVS'33 incasseert op de slotdag een enorme dreun als het vlak voor tijd de 1-1 tegen krijgt tegen VVOG. De Ermeloërs missen deelname aan de nacompetitie om promotie naar de 2e divisie. Voor VVOG, waar keeper Frans Koornberg in zijn laatste duel nog één keer de glansrol op zich neemt, zoete wraak.

Martijn Kleermaker uit Hierden wordt 1e op de ranking van de Nederlandse Dartbond.

In juni stapt interim-voorzitter Goossen van der Sluis op bij Zwart-Wit'63, gevolgd door het voltallige bestuur, na een motie van wantrouwen van een groep 'bezorgde Zwartwitters'. Dindoa wordt 2 juni kampioen van de 2e klasse door 13-22 winst op Elburg. De zaalvoetballers van Sporting Harderwijk promoveren naar de 1e divisie. Jelle Wolsink en Lorena Wiebes winnen de Parel van de Veluwe, waarvan het voortbestaan onzeker is. De Mezen speelt zich door 4-0 winst op Zevenaar veilig in de 2e klasse, maar ziet 8 spelers vertrekken. Volleybalsters Lisanne Samsom (Dynamo) en Danisha Willems (Alterno 2) maken promotie naar de topdivisie.

Lisa Kruger wint Europese 2 titels op het EK Parazwemmen in Dublin. VVOG wint de Veluwade, de Zuiderzeecup is voor Urk en Hierden wint de Gerrit van Dam Bokaal. Kay Velda gaat in augustus transfervrij weg bij DVS na een conflict in de privésfeer met Maurice de Ruiter, die wel mag blijven, maar in december zijn spullen inlevert.

VERRASSING De Ermelose club haalt via winst op De Treffers (1-2) de KNVB beker, maar verliest van Quick Boys: 1-0. In de districtsbeker gaat Hierden als enige door de poulefase. Jurre Dollekamp is nieuw bij De Mezen, dat in september verrast met een koppositie in de nieuwe hockeycompetitie. VVOG wint van FC Lisse en Dovo en staat even aan kop van de derde divisie. DVS verliest voor 1500 fans met 0-6 in de KNVB beker van Roda JC. De club wint in oktober met 9-1 van FC Lisse, maar verliest een week later met 2-0 van VVOG. HSC volleybal viert het 25-jarig jubileum. VVH staat laatste in de 2e divisie na vier nederlagen, maar komt in november sterk terug met zes zeges op rij. De Ermelose jeugdspeler Benjamin Mirabeniny traint in de jeugdacademie van het Spaanse RCD Espanyol. Bert van Hunenstijn stapt op bij DVS na een evaluatiegesprek met de TC. Voorzitter Aart Goossensen houdt hem binnenboord, maar de coach kondigt in december toch zijn vertrek aan na 2 jaar. De Ermeloërs staan in de winterstop 3e. FC Horst, dat in oktober koploper was, is halverwege vierde in 2G. De Mezen wint de derby van Zeewolde (2-4) en is winterkampioen. Ook de dames staan bovenaan, in de 3e klasse. Bij Hierden stopt Ivo Janssens als voorzitter en wordt in opgevolgd door Henk Timmer en een nieuw bestuur. De club wint 2-1 van SVI en zit bij de laatste 32 in de beker.