• Het Athlos-team, gekleed door Orthica, is klaar voor de Nunspeetse Keiler.

    Foto: Marco Jansen

Athlosteam bij Nunspeetse Keiler

HARDERWIJK Marolien van Mourik (42), Kim Boterenbrood (33), Iris Janssen Lok (42) en Annika Heijnen (29) sporten in verschillende Athlos-loopgroepen. Samen met Danne Boterenbrood (31) vormen zij 10 juni het Athlosteam dat de strijd aan gaat met elf andere damesteams om de Nunspeetse Keiler. Zij worden begeleid door Athlos-looptrainers Alice Poel (50), Kees de Groot (56) en Ruud Jansen (54). Marcel Granneman (45) leerde hen de fijne kneepjes van het mountainbiken.

Marco Jansen

 

Initiatiefneemster Poel zag vorig jaar hoe 'ontzettend gaaf' de Keiler is. Heijnen en Boterenbood, twee oud-wielrensters, had ze acuut om. ,,Ook Iris en Marolien, die geen fietservaring hadden, reageerden enthousiast. We zijn in november gestart met trainen, maar helaas moest ik in maart om gezondheidsredenen afhaken. Gelukkig wilde Danne (voormalig triatlete en net als Kim geboren en getogen Nunspeetse) mijn plek innemen. Marcel is een kei in fietsen en coachte vol overgave.''Jansen heeft zelf drie jaar deelgenomen aan de Keiler. ,,Het is een gigantisch bekend sportevenement in Nunspeet georganiseerd door de Lionsclub voor een goed doel. In totaal doen er 60 teams mee. Je loopt en fietst twee lussen en doet tussendoor spelletjes, zoals kratstapelen, ringsteken, zwemmen en boomstamzagen. Dat begint op het Marktplein en alles gaat op tijd. Je bent wel zes uur bezig en het fanatisme straalt er bij iedereen vanaf.'' ,,Je moet een hecht team zijn en ook als je moe wordt, moet je er voor elkaar zijn. De dames letten op en motiveren elkaar. Ook zie je per spel een natuurlijke leider'', ziet observant De Groot.

 

LEERSCHOOL Boterenbrood was tien jaar wielrenster en heeft de run-bike-run gedaan. ,,Dat is 50 minuten knallen, hier komt het ook aan op duurvermogen en teamverband. Het is voor mij als individuele sporter echt een leerschool. Je moet goed kunnen luisteren, afwegen en concessies doen. Je ego zegt soms 'gaan!' maar het teambelang zegt 'wachten tot iedereen er is.'' Ex-wielrenster Heijnen: ,,Je motiveert om aan te zetten, kop over kop rijden en in iemands wiel te durven rijden.'' Hoewel de dames allemaal op dezelfde avonden bij Athlos trainen, hebben ze elkaar nu echt leren kennen, vooral tijdens het trainingsweekend in Limburg. ,,Dat was supergaaf, want je ziet elkaar van een andere kant. We weten nu wie waar goed in is. Marolien is krattenstapelaarster, IIris&Kim en Marolien&Annika blijken goede koppels in houtzagen en Iris heeft een vaste hand met de spiraal. Met die specifieke kwaliteiten smeden Alice, Kees en ik een tactisch plan'', aldus Jansen.

Hardloopster Van Mourik had amper op een mountainbike gezeten. Nu neemt ze steile heuvels en afdalingen zonder moeite. ,,De eerste training viel ik vijf keer van mijn fiets, maar ik heb geleerd met klikpedalen te fietsen.'' Ook Janssen Lok heeft zichzelf verrast. ,,Ik zei stellig dat ik niet mee zou doen, omdat ik geen fietservaring had en niet wist of ik het niveau aan kon. Het moest vooral leuk zijn, dan durfde ik het wel aan. Het fanatisme zit er nu wel in.'' Lol is belangrijker dan het podium, bevestigt Poel. ,,Ik moet volgend jaar wel weer meedoen.''