• Latere winnaar Robert Berk probeert tempo te maken, met in zijn wiel latere nummer drie Jordy Buskermolen.

    Stefan van Essen

Berk winnaar Omloop van Hierden

HIERDEN Hoewel de Omloop van Hierden stevige concurrentie ondervond van de kampioenswedstrijd van de voetballers verderop, verzamelde zich nog redelijk wat publiek rondom het parcours langs de Lageweg. Robert Berk uit Pijnacker won de elite-beloftenkoers door de sprint te winnen van IJsselstreek-renner Jasper Schouten.

Marco Jansen

 

83 renners stonden om half vijf aan de start voor de elite-beloftenkoers. De wedstrijd over 80 kilometer werd al snel bepaald door een kopgroep van zestien renners die na zo'n 5 ronden (21 kilometer) werd geformeerd. Ondanks de frisse wind zat het tempo er aanvankelijk goed in. Jasper Schouten, die al enkele goede resultaten had gereden, zat vooraan. Robert Berk probeerde een paar keer weg te rijden en kreeg Jordy Buskermolen mee, maar werd meermaals teruggehaald. Het peloton kwam op 45 seconden, maar moest de kopgroep laten gaan. De kopgroep was uitgedund tot acht renners, toen Kevin Coster zes ronde voor de finish vergeefs probeerde te ontsnappen.

De voorlaatste ronde waagde Berk opnieuw een poging en had ditmaal wel succes toen hij met Marien Bogerd en Dennis Buijs wegreed. De IJsselstreek, die lang goed vertegenwoordigd was, miste de slag en moest achtervolgen. Schouten kwam nog dichtbij, maar moest zich in de sprint met Berk gewonnen geven. ,,We reden met een grote groep vrij snel weg, maar het draaide voor geen meter. Veel renners uit dezelfde ploeg (IJsselstreek) reed niet vol. De helft keek naar elkaar en spaarde zich. Ik dacht dat we teruggepakt zouden worden, maar dat gebeurde niet. Het was een rare wedstrijd'', blikte Robert Berk terug.

De 30-jarige winnaar uit Pijnacker probeerde zelf het tempo er in te houden. ,,Maar dat werkte niet. Ik probeerde een paar keer met een kleine groep weg te rijden en kreeg Buskermolen mee, maar werd weer teruggepakt. Pas op het einde lukte het. Ik weet dat ik rap ben en de sprint pakte goed uit.''Voor Schouten waren de druiven enigszins zuur met een tweede plaats, al kon hij snel relativeren. ,,Ik had wel willen winnen dus, geheel tevreden ben ik niet. Maar ik heb hier nog nooit bij de eerste twintig gereden, omdat dit rondje mij het minste ligt. In de klassiekers gaat het tot dusver boven verwachting en als je vorm hebt, kan je in één keer alles.'' De laatste ronde ging het spel echter niet zoals de IJsselstreekrenner uit Dronten gepland had, waardoor hij tekort kwam in de sprint. ,,Mijn ploegmaat Kevin Coster kon het wiel niet houden, dus moesten we zelf het gat dichtrijden en het kopwerk doen.''

Eerder op de middag stonden ook de wedstrijden in de sportklasse (50 kilometer) en amateurs (50 kilometer) op het programma. Bij de sportklasse startte een veld van 70 renners en ontsnapten halverwege de koers Arjan Seunninga en Maarten Bremer uit het peloton. Vijf kilometer voor de streep was hun voorsprong meer dan een minuut. Seunninga toonde zich de sterkste en won met 50 meter voorsprong op Bremer.Bij de amateurs vormde zich al na negen kilometer een kopgroep met Arjen Bos, Martin van Plateringen, Jan Bloemert en Gerben Oldenkamp. Het viertal pakte anderhalve minuut voorsprong en net voor de streep wist Bos de ontsnapte Oldenkamp nog te achterhalen.