• Foto: Jan de Roo Fotografie
  • Mark Bronkhorst, onder de korf in afwachting van de poging van Daphne van den Berg.

    Foto: Jan de Roo Fotografie

Dindoa op zoek naar vastigheid

ERMELO Na de 31-28 nederlaag bij KV Apeldoorn verloor Dindoa ook de eerste thuiswedstrijd in de zaal. In een volle Dindoa-hal was de entourage sfeervol, maar konden de Ermelose korfballers ASVD niet verrassen: 19-24.

Marco Jansen

De Dindoa-hal was volgelopen voor de streekderby met ASVD, die vorig jaar bepalend was voor de titelstrijd in de eerste klasse. Toen wonnen de Drontenaren twee keer, waardoor Dindoa veroordeeld was tot de derde plaats. Nu miste Dindoa Saskia Lieman (schouder) en Jorik Velgersdijk (duim uit de kom) en dat deed zich gelden. De Ermeloërs hadden onder de verdedigende druk van ASVD vooral de eerste helft moeite om de korf te vinden. ASVD liep in tien minuten uit naar 2-5, maar viel toen ook stil. Langzaam kwam Dindoa in het ritme en na goals van Mark Bronkhorst en Daphne van den Berg zorgde Kasper Velgersdijk in de 19e minuut voor de eerste Ermelose voorsprong: 6-5. Robin Ter Woord brak de ban na 12 minuten zonder ASVD-goal (6-6) en de ploeg uit Dronten drukte direct door naar 6-8 halverwege.

Met het inbrengen van Eline Odding en Jelmer Steenkamp kwam er meer snelheid in het Ermelose spel en ASVD moest enkele keren aan de noodrem trekken. Door strafworpen bleef Dindoa bij, maar het betere spel was van ASVD, dat goede kansen uitspeelde en na 10 minuten van 13-15 uitliep tot 14-21. Daarmee leek het beslist, maar door twee goals van Steenkamp kwam Dindoa op 18-22. Een gemiste strafworp en direct daar overheen de 18-23 van ASVD betekende de genadeklap.

BELEVING ,,Als er een moment was om van ASVD te winnen was het vandaag. Verdedigend stond het de eerste helft goed, maar aanvallend kwamen we er niet aan te pas. Vorige week tegen Apeldoorn was het net andersom. We konden steeds net niet aanhaken tot het punt dat de beleving terugkwam en die hal er weer achter stond. Dat deed ASVD goed: ze hadden iets meer rebound over en konden vaker herhalen en dichter bij de korf afronden. De tweede helft gingen ze aanvallend beter spelen en meer tempo maken. Wij lieten het de eerste helft liggen'', vond Mark Bronkhorst.

Trainer Evert Houtriet had dat ook gezien. ,,ASVD was degelijker, maar verdedigend hadden we het de eerste helft prima onder controle. Het vak van Kasper, Bjarne, Marlon en Aniek was aanvallend heel slecht: te weinig looptempo en slim lopen en teveel eenschotsaanvallen. Er was geen goede schotselectie. Met Eline kwam er meer looptempo en zeker met Jelmer erbij gingen we wat directer spelen. Hij had veel dreiging waardoor er meer schwung in kwam. We missen de lengte en het scorend vermogen van Saskia en de doelpunten van Jorik. Dat zijn aderlatingen, maar sommige mensen kunnen en moeten beter. De automatismen die we hadden, zitten er nu wat minder in. Bij de eerste vier spelen moet met deze selectie kunnen. Dan moeten we wel stabieler zijn en continu de energie leveren.''

Bronkhorst spreekt van een tegenvallende start. ,,Die hadden we anders gehoopt. We zitten in een lastige poule met goede ploegen, waar ik ons ook bij schaar. We gaan zeker onze punten pakken.''