• Familie Kruger

Geen WK, wel records voor zwemster Lisa Kruger

HARDERWIJK Lisa Kruger heeft een Nederlands en Europees record gezwommen bij een alternatieve wedstrijd in Eindhoven. De wedstrijden werden gehouden doordat het WK in Mexico werd uitgesteld vanwege de aardbevingen. Kruger zal overigens, net als de hele Nederlandse ploeg, in november niet meedoen aan het uitgestelde WK.

Begin oktober zouden voor Lisa Kruger het wereldkampioenschappen parazwemmen plaats vinden in Mexico-City. Vanwege de ernstige aardbevingen aldaar werd dit WK, helaas voor de zeshonderd deelnemende zwemmers, uitgesteld. Door de inzet van vele vrijwilligers heeft de Nederlandse zwembond KNZB het voor elkaar kunnen krijgen in zeer korte tijd een vervangende wedstrijd te organiseren in Eindhoven, waarin de Nederlandse Paralympische ploeg hun goede vorm kon tonen.

TOPVORM In het Pieter van de Hogenband zwemstadion bleek op 3, 4 en 5 oktober Lisa Kruger op alle slagen in topvorm te zijn. Op alle vier de gezwommen afstanden zwom zij in de prijzen en wist zij een Nederlands record en een Europees record binnen te halen. Drie dikke persoonlijke records konden aan haar lijst worden toegevoegd.

Op dag één zwom Kruger, in een niet geheel vlekkeloze race, op de 100 meter schoolslag toch ruim 1 seconde onder haar eigen wereldrecord (van 1.15,47 naar 1.14,43). Echter zwom teamgenoot Chantalle Zijderveld in dezelfde handicapklasse naar een nieuw wereldrecord in 1.13,77.

Op dag twee ging er een streep door het oude Nederlands record op de 100 meter vrije slag, waarin Lisa Kruger in 1.01,04 het oude record van oud-paralympisch kampioene en 'zwem-Nederlander' Summer Mortimer (Canadees en Nederlands paspoort) overnam. Op de 100 meter rugslag zorgde Kruger voor een beste seizoenstijd met 1.09,38.

Tijdens de derde en laatste wedstrijddag liet all-rounder Kruger haar veelzijdige progressie zien en zorgde zij voor een wel heel onverwachte uitslag. Op de 200 meter wisselslag ging een hap van bijna vier seconden uit haar persoonlijke record en dat bleek goed genoeg voor een Europees record. Waar het oude record op naam van de Russische Ryabova op 2.30,71 stond, maakte Kruger hier 2.28,94 van. In drie dagen tijd lukte het Lisa Kruger om op al haar vier gezwommen afstanden op plek twee van de mondiale ranglijst te komen.

AFMELDING Op 27 november zal in Mexico-City het uitgestelde WK alsnog plaatsvinden. Kruger zal met de nationale Paralympische ploeg definitief niet afreizen naar Mexico. De kans op mondiaal eremetaal is dan ook uitgesloten. De kosten en moeite die bij een goede voorbereiding komen kijken van een WK op hoogte (Mexico-City ligt op 2400 meter), zijn voor de ploeg niet nogmaals op te brengen. Het eerstvolgende groter toernooi is daarmee het Europees Kampioenschap 2018 in Dublin.