• IJsselstreek-ploegleider Marc Zonnebelt, geflankeerd door oud-Elspeter Jasper Schouten (links) en Arjan Arentsen uit Harderwijk.

    Nicol van Wijhe

IJsselstreek gaat voor podium

HARDERWIJK Een podiumplek bij de 'thuiskoers' Parel van de Veluwe vrijdag 19 mei. Het is een ambitieuze doelstelling van Marc Zonnebelt, sinds juni vorig jaar de ploegleider van de elite-beloften van de IJsselstreek.

Marco Jansen

 

,,Het dagelijks bestuur heeft mij gevraagd om de elite-beloften weer nieuwe leven in te blazen en ervoor te zorgen dat er weer een ploeg staat die meedoet om de prijzen. Marc Zonnebelt en de IJsselstreek was nooit een goed huwelijk, tot het moment dat we de ronde van Harderwijk gingen organiseren. De club wil vooruit en één van de betere clubteams van Nederland worden. Ik voel me vereerd om een topsportklimaat neer te zetten. We willen de IJsselstreek terugbrengen naar de top. Dit met voornamelijk renners uit de regio in een straal van 30 kilometer rondom Harderwijk'', vertelt Zonnebelt (37), die eerder al met succes het amateurteam STMA opzette.

MOOIS ,,Ik heb daar laten zien om van niets iets heel moois te maken. Ik zet door waar een ander stopt. Ik fiets al een jaar geen wedstrijden meer, maar wielrennen is een virus wat niet meer uit mijn bloed gaat.''De eerste resultaten zijn al zichtbaar. ,,Arjan Arentsen uit Harderwijk is teruggekomen, hij fietste bij De Adelaar. Jasper Schouten, geboren en getogen in Elspeet en nu wonend in Dronten, is na een jaar weer teruggekomen en Harro Groeneveld komt uit Zalk in de omgeving Zwolle. Nunspeter Niels Beelen heeft de overgang gemaakt vanuit de junioren. Vorig jaar hebben vier jongens uit eigen kweek de overstap gemaakt naar de elite-beloften. Andere jaren gingen de wat beteren naar andere goede competitieteams.''

De Harderwijker heeft 1 januari van dit jaar als startpunt gekozen om bij de beste zeven ploegen te eindigen in de Centric clubcompetitie. ,,Dan plaatsen we ons het jaar erop voor de topcompetitie. Dit jaar hebben we al een klassieker gewonnen met Jasper Schouten bij de Wim Hendriks trofee. Afgelopen weekend werden we derde bij de Zuidhollandse Eilanden toer en staan nu zevende. Dan mag er rekening met je gehouden worden.''Zonnebelt fietste zelf twee keer de Parel als renner van de Adelaar. Dinsdag verkende hij de klassieker met zijn renners. Naast Schouten, Arentsen en Groeneveld zijn ook Rik Wielink, Kevin Coster en Marien Bogerd geselecteerd. ,,Wat is er mooier dan de wedstrijd te winnen die de IJsselstreek zelf organiseert? We gaan voor de winst en ik hoop op het podium. Dat is goed voor ons imago op de Veluwe. Maar om onze doelstelling te halen moeten we punten scoren voor de rangschikking. Dan moeten minimaal drie van de zes renners de wedstrijd uitrijden. Als ploeg willen we ook een goede koers rijden en er het beste uithalen.''

KORTER PARCOURS De Parel van de Veluwe valt dit jaar voor het eerst onder de Centric Clubcompetitie, die door de KNWU en de stichting Clubcompetitie is opgericht. De wedstrijd over 163,5 kilometer heeft een korter parcours. ,,De 180 renners gaan een lus over de Veluwe tussen Staverden en Garderen twee keer rijden en fietsen in Harderwijk vijf keer een lokale omloop. Ze komen zes keer door de finishstraat. Het publiek kan de laatste 50 kilometer live volgen'', aldus Piet Brummel van de organisatie.

De start is om 15.30 bij het Bouw&Infrapark; finish 19.30 Alberdingk Thijmlaan.