• Het podium van de Parel van de Veluwe op de boulevard: winnaar werd Max Kroonen.

    Foto: Marco Jansen
  • Max Kroonen komt na 3.37 uur koers als eerste over de finish.

    Foto: Marco Jansen

Kroonen wint Parel in sprint op boulevard

HARDERWIJK Max Kroonen uit Diepenveen is winnaar geworden van de 34ste Parel van de Veluwe. De eerstejaars belofte kwam in 3.37.37 voor Jarno Gmelich Meijling uit Almere over de streep. Derde werd IJsselstreek-renner Marien Bogerd op drie seconden. Andre Luijk kwam op acht seconden als eerste van de achtervolgers binnen.

154 renners vertrokken om 15.00 uur bij Trek op het Bouw& Infrapark voor 170 kilometer koers. Kootwijker Marien Bogerd zat al direct bij de eerste ontsnapping met medevluchters Aden Paterson en Maikel Stam. De drie pakten 2,40 minuten op het peloton met maximaal 3,00 minuten verschil. Bij Honcooplaan in Hattem (75 kilometer) werd het verschil teruggebracht en sloot een drietal aan. Na 100 kilometer was de kopgroep uitgebreid tot 21 man. De laatste vijf kilometer reden Kroonen en Meijling weg en kon Bogerd nog net aansluiten. De IJsselstreek-renner, die al vanaf 10 kilometer aan kop had gereden, probeerde nog weg te rijden en kwam als eerste door de laatste bocht op de boulevard van Harderwijk. Maar lachende derde was Kroonen, die in het laatste wiel zat en de laatste 200 meter in een volle sprint als eerste over de finish reed.

Australiër Paterson werd gehuldigd als meest strijdlustige renner.

Bogerd won wel het sprintklassement door een eerste en tweede plek bij de twee Shimano-tussensprints. Leider in de clubcompetitie is Ramon van Bokhoven. De IJsselstreek staat tweede in het ploegenklassement.