• Aan het begin van de avond werden de sportpenningen uitgereikt.

    Foto: Fotostudio Merjenburgh
  • Jeugdsportploeg werd Unitas/Perspectief E1.

    Foto: Fotostudio Henk Merjenburgh
  • Foto: Fotostudio Merjenburgh

Lisa Kruger sportvrouw van het jaar; Jeremy Robbemond sportman

HARDERWIJK Ruim tweehonderd bezoekers waren afgekomen op de sporthuldigingen in sportzaal Stadsweiden. Het jaarlijkse sportgala van de gemeente is voortaan in januari; de verkiezingen gaan over het sportjaar 2018. Het juryoordeel woog voor veertig procent mee, de publieksstemmen waren met zestig procent bepalend. Er werd vanaf december tot 6 januari 2400 keer gestemd. Lisa Kruger werd dé sportvrouw van het jaar; Jeremy Robbemond dé sportman. Eline Westhuis werd sporttalent tot 12 jaar; Oumaima Aarab sporttalent 13-18. Unitas E1 werd jeugdsportploeg van het jaar en John Kuipers (Nakama Gym) kreeg de prijs voor bijzondere sportprestatie.

Marco Jansen

Paralympisch zwemster Lisa Kruger (18) leverde ook in 2018 weer een indrukwekkende lijst van prestaties met onder andere tweemaal goud en tweemaal zilver op het EK en acht medailles op het ONK in juni. In 2018 is ze nog meer allround geworden. ,,Ik train het hele jaar voor het EK en focuste mij op de borstcrawl, wissel- en schoolslag. Maar juist op de vlinderslag, waar ik erg slecht in was, tikte ik ook als eerste aan; ongelooflijk. Mentaal is er groot verschil tussen een NK of EK's en WK's; wat zoveel leuker is. Mooi is dat ik deze sportverkiezing win doordat er aardig veel mensen gestemd hadden.''

Sportman Jeremy Robbemond won in juni het NK Masters atletiek met hoogspringen en 100 meter sprint. Hij liet zijn gewonnen medailles zien. ,,Ik heb na mijn ziekte hard gewerkt om weer fit te worden en heb het zeker zwaar gehad. Ik sprong 1,76 meter op het NK, maar in de competitie haalde ik 1,80 en daar was ik nog veel blijer mee.''

Sporttalent tot en met 12 jaar werd trampolinespringster Eline Westhuis (12). Zij draait al vanaf haar zesde mee in de nationale top. Samen met Valerie Bosschart werd ze derde op het WAGC in Sint-Petersburg. ,,Een momentopname, maar wel heel leuk.'' Ze kreeg de prijs van PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen.

Sporttalent 13-18 jaar werd Oumaima Aarab. Een talentvolle karateka (17) die in haar leeftijdsklasse steeds tot de beste behoort. Zij werd Nederlands kampioen bij de junioren en mocht naar het EK in Bulgarije. Op haar zesde begon ze met karate en op haar zeventiende heeft ze al een tweede dan. ,,Best bijzonder, en ik hoop ooit Europees- of wereldkampioen te worden.''

De prijs voor jeugdsportploeg ging naar Unitas/Perspectief E1. De jonge korfbalploeg (gemiddelde leeftijd 9 jaar) is op het veld ongeslagen kampioen geworden in de hoogste klasse. ,,Het is een superteam met veel motivatie. Ze willen er uit zichzelf voor gaan'', zei trainer Niels van der Beek over het succes.

John Kuipers van Nakama Gym kreeg de prijs voor bijzondere sportprestatie. Zijn sportschool aan het Engelserf (350 leden) floreert omdat hij kickboksen toegankelijk heeft gemaakt voor een breed publiek. Naast dat hij geregeld kampioenen aflevert, wordt zijn manier van werken als prettig ervaren. ,,Met respect, discipline en veel aandacht zorgt hij voor een goede sfeer en weet hij mensen te bereiken die elders moeite hebben om een plek te vinden. Het imago van de bokssport heeft hij flink verbeterd'', motiveerde juryvoorzitter Marcel Companjen het besluit. ,,Ik heb de eerste steen gelegd maar iedereen heeft een steentje bijgedragen'', luidde Kuipers' reactie.

SPORTPENNINGEN waren er voor zeilster Vera Voorbach, latin dansers Gert Jan Folkers & Annemiek Folmer en Henk v.d. Kaaij & Bianca van Damme, trampolinespringsters Eline Westhuis en Valerie Bosschart, karateka's Oumaima Aarab, Yasmin Balallo en Melora Kranen, atleet Jeremy Robbemond, amazone Klazien Kleermaker, zwemster Lisa Kruger, darter Martijn Kleermaker, karter Mitchell van Dijk, synchroonzwemster Puck Verhoef, turner Sjoerd Krolis, biljarter Tim Loedeman en kickbokser Damon Dekker. Zij werden net als alle genomineerden in de bloemetjes gezet. ,,Topsporters, die anderen uitdagen om ook te gaan sporten'', vond Companjen.

Ronald Lamsma presenteerde de avond; de prijzen werden uitgereikt door sportwethouder Marcel Companjen, Bram van Polen en Jorik Velgersdijk namens Daka Sports, dat de cheques sponsorde. Primitive Gym gaf een demo Calisthenics en freestyler Josh kreeg applaus voor zijn skills. De jury bestond uit Marcel Companjen, Irma Heeren, Jan Jurriën Hop, Dinie Kolk en Marco Jansen.