• Arjan Arentsen (midden) werd derde in Ermelo, won de leidersprijs én is de nieuwe leider in het Veluweklassement.

    Jan de Roo Fotografie

Te Stroet sterkste in Ermelo

ERMELO Rens te Stroet won woensdag de Wielerronde van Horst en Telgt. Hij bleef in de sprint Tom Wijfje en Arjan Arentsen voor. De nummer drie van de wedstrijd uit Harderwijk kon toch tevreden zijn: hij won de leidersprijs en nam de eerste plek over in het Rabobank Veluweklassement.


Marco Jansen

Hoewel er opnieuw veel publiek en sponsoren langs de Zeeweg stonden viel het aantal renners (59) aan de start wat tegen. De top-vier van het algemeen klassement ontbrak. Hierdoor mocht Arjan Arentsen in de leiderstrui starten na zijn zesde plaats in de omloop van Hierden. Hans Dilling, derde in het puntenklassement, kreeg de rode trui van Bert Franken Design aan.

Beiden zaten mee in een kopgroep van zeven, die na al 15 van 80 kilometer wegreed. Door de goede samenwerking en het snelle rondje van 1500 meter, wisten de leiders hun voorsprong van 30-40 seconden te consolideren. Het peloton, met de IJsselstreek vaak op kop, kwam niet dichterbij. Vier rondjes voor het eind plaatste Jorgos Schrijver uit Nijkerk een demarrage, maar meer dan 25 meter kreeg hij niet. Te Stroet ging de laatste ronde vroeg de sprint aan en Wijfje en Arentsen kwamen er niet meer aan. In hun kielzog volgden Arne Peters, Hans Dilling, Martin Kelderman en Schrijver uit de kopgroep. IJsselstreek-renner Marien Bogerd werd achtste en bleef het peloton net voor, waar Robin Wennekes de sprint won.

Voor Te Stroet was het zijn tweede podiumplek van het seizoen. Bij UCI-koersen Midden-Brabant (8e) en Overijssel (9e) reed hij top-tien. ,,Dan doe je mee met de continentale renners.'' Voor Tom Wijfje was het al zijn vierde tweede plek dit seizoen. ,,Die eerste plek komt maar niet, maar ik was al blij dat ik er bij zat, want ik was aan het begin al gesloopt.''

VERRAST Wel reden tot lachen had nummer drie Arjan Arentsen. Hij was verrast dat hij de leiderstrui aan mocht, maar was er niet zo blij mee. ,,Ik had net mijn rugnummer goed opgespeld. Ik wist dat de nummer drie Jurgen Timmerman hier niet zou rijden, maar de rest had ik hier wel verwacht. Het was zwaar, maar ik zat na tien ronden in de juiste ontsnapping mee. Toen ik hoorde dat ik een puntje voorsprong had wilde ik de leidersprijs (het vaakst als eerste over de finishlijn) winnen. Een mooi envelopje met geld.'' Nu de Harderwijker (21) daadwerkelijk eerste staat gaat hij ook voor de klassementszege. ,,Of het gaat lukken weet ik niet, maar ik wil dit graag winnen. Nu ik met een trainer werk, gaat het een stuk beter'', aldus de IJsselstreek-renner.

Plaatsgenoot Dylan van Zijl (23) kwam met een pijnlijke grimas over de streep. Hij werd 32e, maar had daar een goede verklaring voor. ,,Ik had teveel pijn aan mijn voet. Na elke bocht die ik moest nemen, moest ik weer aanzetten en voelde ik de breuk'', doelde hij op twee gebroken tenen na een bedrijfsongeval. ,,Ik moest elke keer een gat van 50 meter dichtrijden. Ik heb hier alleen gereden omdat het in de buurt is en ik veel mensen ken. Het is top georganiseerd, een super leuk snel rondje.'' *De dernykoers werd gewonnen door Johan Bakker, voor Haje Schreurs en Eric Geneugelijk.