• Jan Hamstra en Jan Hutten bij de eerste bocht, bij Dorpshuis Ons Huis.

    Foto: Marco Jansen

Vijfde Wielerronde Horst en Telgt

ERMELO Voor de vijfde keer in Horst en Telgt en voor de 47ste keer in totaal is op woensdag 3 juli het Ermelose wielercriterium. De verhuizing naar het buitengebied is goed uitgepakt, meldt Jan Hamstra voor de lustrumeditie. ,,Het parcours is drempelvrij, het financiële plaatje is wat ruimer en het is een wielerronde annex buurtfeest geworden met 200-300 mensen in de viptent. Bij goed weer vliegt een er drone en zijn de beelden te zien in de tent.''

Marco Jansen

Zwager Jan Hutten (62) is intredend bestuurslid. Hij ontvangt gasten en beheert Facebook. ,,Er wordt wel gesocialiseerd, iedereen komt bij elkaar. Men wil erbij horen.'' Ook Henrie Hop, Bert Vliek, Werner Witting, Janneke Hamstra, Martin Gerrits en Cor Remmers zitten in het buurtcomité. Annemarie Boonen is rondemiss. ,,Het is te groot om het alleen te doen, iedereen heeft zijn taak, dat maakt sponsorwerven makkelijker'', weet Hamstra (66), die al 30 jaar in de organisatie zit. De koers valt onder stichting Wielerevenementen De IJsselstreek.

Om 18.30 wordt gestart met een dernywedstrijd tussen prominenten uit Harderwijk en Ermelo; tien per plaats. Zij rijden vijf ronden achter de derny aan. De kleur shirt van de gangmaker geeft de woonplaats aan. ,,Dat twee gemeentes tegen elkaar strijden is nieuw. Ron Dooijeweerd is de 'kopman van Harderwijk', hij is een goede amateur geweest. Edward Foppen is de 'wegkapitein van Ermelo', hij is oud-winnaar van de Ronde van Ermelo. Ze zijn niet meer in allerbeste doen, maar vinden dit nog wel leuk.'' Om 19.30 uur is de finale tussen de beste vijf van beide plaatsen. Inzet van het spektakel is een bokaal: de Grote Prijs Vierhouten Palletindustrie. ,,De finale duurt als we tijd hebben iets langer.''

Tussendoor is om 19.00 uur een Dikke bandenrace voor leerlingen van de Goede Herderschool. Circa 30 inschrijvingen fietsen om de Summerrain Bokaal.

TOPKOERS Om 20.15 uur start de elitekoers aan de Zeeweg 100 tegenover Dorpshuis Ons Huis. De 80 kilometer bestaat uit 53 rondjes van 1500 meter over het Rodeschuurderwegje, de Slagsteeg en Zeeweg. ,,Twee haakse bochten en twee bochten waar je op volle snelheid doorheen kunt rijden. Het gevarieerde parcours is een mix van een criterium en een omloop door de weilanden van het buitengebied'', aldus Hamstra.

Hij heeft 42 inschrijvingen en hoopt op nog wat meer. Ex-kampioen van Nederland Roy Pieters doet mee, net als oud-winnaar van Elspeet Florian Smits, Gert-Jan Bosma uit Nijverdal, de Veenendaalse renners Mitchell Huenders en Eddy van IJzendoorn en Rick Nobel, bekend van Afrikaanse koersen. Lokale deelnemers zijn Arjan Arentsen en Gino Luca Vierhouten van de IJsselstreek en Ermeloër Siebe Nicolai, uitkomend voor Smartdry cyclingteam in Amersfoort. Zij strijden om de Grote Prijs Van Panhuis Oosterhoff Poolen. Zij zijn het derde en laatste jaar hoofdsponsor. Het Bert Franken Veluweklassement 2019 wordt opgemaakt na de koers in Ugchelen (13 juli), Elspeet (14 augustus) en Nunspeet (21 augustus). Een sprintklassement is er dit jaar niet; wel zijn er drie sprints van drie punten die meetellen voor het Veluweklassement.