• VidiPhoto
  • VidiPhoto

Wethouder Van Eijsden bij maaiproef veld DVS'33

ERMELO Wethouder Jan van Eijsden van de gemeente Ermelo trapt de maaiproef met Husqvarna Automowers op het tweede veld van DVS'33 af. Steeds meer gemeenten worstelen met de keuze voor kunstgras of natuurgras op sportaccommodaties. Daarbij zijn kosten van onderhoud, duurzaamheid, milieueffecten, blessuregevoeligheid van groot belang.

Om tot een zo goed mogelijk onderbouwde keuze te komen onderzoekt Husqvarna samen met beheerder Stichting Sportaccommodaties Ermelo de effecten van het maaien van voetbalvelden met de nieuwe Automower 450X. Daarbij wordt de kwaliteit van het speelveld, de eventuele kostenreductie en de praktische toepasbaarheid op sportvelden van de Automower gemeten. General Manager Husqvarna Benelux Hugo van Bijsterveldt: ,,De proef is actueel, omdat tegenwoordig steeds meer natuurgrasvelden vervangen worden door kunstgras. Vaak worden kosten van het onderhoud van het kunstgras alsmede de kosten bij vervanging flink onderschat. We hopen dat onze Automowers een oplossing bieden."

Belangrijk onderdeel van het onderzoek is de duurzaamheid van het onderhoud van sportvelden. Jan van Eijsden: ,,Als gemeente Ermelo zijn wij bijzonder benieuwd hoeveel CO2-uitstoot per jaar bespaard wordt met de Automowers ten opzichte van conventionele maaiers met een verbrandingsmotor. Ook verwachten wij een flinke reductie in arbeidsuren en brandstofkosten." De robotmaaiers rijden ook 's nachts en in weer en wind. De uitvoering van het onderhoud is in handen van Wencop Hoveniers uit Barneveld. Van Steeg Tuinmachines VOF uit Putten zorgt voor de installatie en programmering van de proef bij voetbalclub DVS'33. De gemeente Ermelo verwacht in mei 2017 de maaiproef op de velden af te ronden.