• Lisa Kruger: Onderste rij, derde van links.

Zwemster Lisa Kruger naar Paralympische Spelen 2016

HARDERWIJK Afgelopen week werd er in Eindhoven, tijdens de SwimCup/ONK, het laatste kwalificatie toernooi gezwommen om tickets te bemachtigen voor de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Direct na het toernooi werd door de bondscoach op feestelijke wijze het Paralympisch zwemteam voor RIO 2016 bekend gemaakt. De 15-jarige topzwemster Lisa Kruger uit Harderwijk zit erbij. Zij mag Nederland vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Lisa Kruger komt uit in de handicap klasse S10 SB9 SM10. Voor deze categorie staan er in Rio zeven paralympische afstanden op het programma. Kruger zwom het afgelopen jaar de limieten voor vijf daarvan. Zij zal echter in Rio de Janeiro uitkomen op vier afstanden. Op 7 september zullen de Spelen, zoals gebruikelijk, op spectaculaire wijze worden geopend. De volgende dag staat de eerste wedstrijd voor Lisa Kruger op de agenda. Op 8 september zal zij starten op haar favoriete afstand, de 100 meter schoolslag. Met een, tijdens de afgelopen SwimCup gezwommen, PR van 1.18,68 staat zij momenteel tweede op de wereldranglijst.

Verder zal Kruger nog uitkomen op de 100 meter rugslag, de 200 meter wisselslag en de 100 meter vrije slag. Door afgelopen weekend een flinke hap uit de PR-tijd op de 100 meter rugslag te halen (Van 1.10.38 naar 1.09.29), staat zij nu op plek drie van de wereldranglijst. Op de twee andere afstanden staat Kruger momenteel binnen de top-7 van de wereld en zou plaatsing voor finales zeker tot de mogelijkheden behoren.

De SwimCup gold tevens als Open Nederlands Kampioenschap. Lisa haalde driemaal zilver (50 meter schoolslag, 100 meter rugslag en 200 meter wisselslag) en eenmaal brons (100 meter schoolslag). Slechts vier jaar geleden startte Kruger met zwemmen en haalde zij, tijdens de Nederlandse Junioren Kampioenschappen later dat jaar, haar eerste eremetaal binnen. Nu hoopt Kruger op Paralympisch eremetaal.

Kruger, die in de vierde klas van het VWO op de Topsport Talent school, het CSE in Zwolle zit, heeft nog vijf maanden om zich optimaal voor te bereiden op dit ultieme einddoel tijdens diverse Nederlandse en buitenlandse trainingsstages. Op 13 juli zal de team overdracht plaatsvinden van alle deelnemers uit alle sportdisciplines aan de Paralympische Spelen van 2016.