• Wim Kol en Ilonca Eibrink willen graag van de vrijdagse koopavond af.

    Harry Schipper

'Af en toe open op zondag is prima'

HARDERWIJK ,,Ja hoor, open op zondag vind ik prima", antwoordt Ilonca Eibrink (38) op de laatste weekvraag voor de gemeenteraadsverkiezingen. Haar 34-jarige collega Bianca Kok is het met haar eens, maar plaatst er wel meteen een kanttekening bij: ,,Ik vraag me af of koopzondagen een succes worden, als vervolgens zeventig procent van de winkeliers alsnog dicht blijft."

Harry Schipper

Ilonca en Bianca werken samen met Daniëlle Loef in de Primera aan de Luttekepoortstraat. Daniëlle is vandaag vrij, maar met z'n tweetjes redden ze het vandaag wel. En anders is er nog eigenaar Wim Kol, die zó kan bijspringen als het even te druk wordt. De twee verkoopsters verwachten dat als de koopzondagen in Harderwijk worden ingevoerd, in elk geval ketenbedrijven als Hema en Blokker daar aan mee zullen doen. Of hun Primera ook op zondag open weten ze nog niet al vermoeden ze van wel. ,,Het is zeker in de zomermaanden aantrekkelijk. Al hoeft het denk ik niet elke week. Eén keer per maand of zo lijkt me prima. En in de decembermaand ook", vindt Eibrink. ,,Afgelopen december was het heel druk, vooral de zondag voor Kerst."

Ze voegt er meteen aan toe dat wat haar betreft de vrijdagse koopavond mag worden ingeruild met de invoering van de koopzondagen. ,,Er gebeurt op die avonden niks meer."

Dat ze met koopzondagen niet altijd meer vrij zijn op zondagen deert de beide verkoopsters. ,,We hoeven heus niet elke zondag te werken. Bovendien zijn we hier met ons viertjes, dus ben je niet elke keer aan de beurt", denkt Bianca. ,,En we kunnen onderling ruilen als het eens minder uitkomt", voegt Ilonca daaraan toen. ,,Al kan ik me voorstellen dat het voor anderen wel een rol speelt."

Eigenaar Wim Kol van Primera denkt wel dat hij meedoet aan de koopzondagen. ,,Al zal ik het ook laten afhangen van wat voor weer het is en of het voor mijn branche zin heeft. Ik zal de afweging maken wat een vrije dag me waard is. Ik hoef bijvoorbeeld ook niet elke zondag in december open. En zoals nu, met deze kou, zou ik op zondag ook niet open gaan. Dat heeft gewoon geen zin, want dan komen er toch bijna geen klanten." Ook Kol ruilt graag de vrijdagavond ervoor in.

In de papieren editie van het Kontakt Harderwijk van woensdag 7 maart geven alle lokale partijen hun standpunt over de zondagsopenstelling.