• Harry Schipper

'Binnenstadbewoners worden uitgeknepen'

HARDERWIJK Moet parkeren voor inwoners en visite gratis zijn? In de papieren editie van het Kontakt Harderwijk op woensdag 28 februari reageren alle lokale partijen op deze vraag. ,,Als binnenstadbewoners worden we wel uitgeknepen", vindt in ieder geval Aimee Fijn van Draat als we bij haar huis in de Kerkstraat willekeurig aanbellen en zij de weekvraag krijgt voorgelegd.

Harry Schipper

"Ik heb twee auto's en dus ook twee parkeervergunningen: eentje voor in de binnenstad en eentje voor de Houtwalgarage, waar ons camperbusje staat. Probleem is dat er hier in de Kerkstraat maar veertien parkeerplekken zijn, waarvan er ook nog eens een stuk of drie, vier invalidenparkeerplaatsen zijn. Daardoor hebben we hier vaak geen plek en moeten we uitwijken. Vroeger naar de boulevard, maar dat kan nu niet meer." Fijn van Draat: "Ik vind dat wel raar. Feit is namelijk dat je veel moet betalen om te mogen parkeren en dat er vervolgens geen plek voor je is. En als je niet precies bij een parkeertegel gaat staan, bijvoorbeeld om voor je huis boodschappen uit te laden, je meteen een boete krijgt. Dat overkwam laatst nog een buurvrouw iets verderop. Ik pleit er wel voor dat wij als binnenstadbewoners wat coulanter worden behandeld door de stadswachten en politie, want zoals het nu gaat is dat wel héél vervelend. Zo fanatiek als ze nu bekeuren zijn ze nooit in het seizoen als er veel toeristen zijn." "Op zich", zegt de Kerkstraatbewoonster, "vind ik het niet erg dat we moeten betalen om hier te mogen parkeren. Dat hoort gewoon bij de binnenstad. Maar het zou wel mooi zijn dat, als je visite krijgt, die een ander, lager tarief hoeft te betalen dan toeristen. Dat doen ze ook in de grote steden. Helemaal gratis zou natuurlijk hartstikke mooi zijn, maar ik denk dat zoiets niet realistisch is."

EIND "Plek om te parkeren in de buurt is er sowieso niet. Ze moeten een heel eind verderop gaan staan. Mijn visite wijkt nu uit naar het Kruithuis, of naar Stadsweiden, of naar de Houtwalgarage. Maar een veel mooier alternatief zou zijn wanneer visite voor binnenstadbewoners voor een laag tarief op bijvoorbeeld het Kloosterplein of in de Houtwalgarage zou kunnen staan."