• Als het aan Gerrit Kevelam ligt, komen er meer woningen voor senioren en starters.

    Harry Schipper

Gerrit Kevelam stopt na 30 jaar raad wat eerder

HARDERWIJK ,,Lopende de aankomende raadsperiode geef ik het stokje door aan de jeugd", verklapt Gerrit Kevelam meteen aan het begin van het vraaggesprek. Pleegt de lijsttrekker van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden daarmee kiezersbedrog?

Harry Schipper

,,Welnee", wuift Kevelam weg, ,,niet als je 't van tevoren netjes meldt, wat ik nu doe. Dan is het meteen voor iedereen duidelijk!" Politieke insiders vermoedden het al langer, want Kevelam, nu 69, zit al dertig jaar in de raad. Van 1994 tot 1990 en van 1994 tot nu. ,,We moeten geen oude-mannen-partij worden. Daarom hebben we de afgelopen periode alles in het werk gesteld om te verjongen. Dat is gelukt. Kijk maar Mark Saiboo. En naar de rechtenstudente van Turkse afkomst, Melisa Karakaya, op plek zeven."

ERVARING Kevelam lijkt Saiboo als zijn opvolger als fractievoorzitter te beschouwen: ,,Mark was vier jaar raadsopvolger (voor D66, red.), maar heeft nog niet genoeg ervaring als raadslid. Zodra hij dat heeft, kan hij het zó overnemen. Dan komt Henk Leeuwis erin, maar dat zou ook best Beert Karssen kunnen worden." Over de nummer twee, Bert Holleman, is hij kort: ,,Die is nog niet helemaal gereed om het fractievoorzitterschap over te nemen."

KOOPZONDAG Kevelam hoopt op vier zetels, eentje meer dan de drie die ze hadden voordat Joop – koopzondag – van der Veere eind januari uit de fractie werd gezet en als eenmansfractie doorging. De koopzondag, waar Gemeentebelang nog altijd geen voorstander van is, vormt voor de partij nu een belangrijk speerpunt.

Kevelam: ,,CDA-kiezers hebben hun oren gespitst, want die partij bestaan heeft grote problemen door hun nieuwe standpunt. We weten niet waar die kiezers straks blijven. Ik vermoed dat die naar Gemeentebelang gaan en een deel naar ChristenUnie en SGP."

DAADKRACHTIG Genoeg gespeculeer. ,,Gemeentebelang is altijd daadkrachtig geweest en heeft altijd gezegd wat ze ervan vond, op een directe en open manier", kenschetst Kevelam zijn partij. ,,We hebben moeilijke problemen opgelost, zoals het Waterfront, dat de inwoners geen geld mocht kosten. Dat is gelukt. Dat geldt ook voor het nieuwe NS-station en Lorentz. En we pleiten ook voor zonnepanelen daar waar mogelijkheden zijn, maar daar is het college nog mee bezig."

BOERENSLIMHEID Kevelam benadrukt dat zijn partij van een puur Hierdense partij door de jaren heen ook veel Harderwijkse problemen heeft helpen oplossen. "Zelfs in de coffeeshop, die nu een stichtingsvorm heeft, hebben wij een beslissende stem gehad". Zijn politieke opponenten dichten Kevelam 'boerenslimheid' toe. Met daarbij flink wat humor wist de gepensioneerde Kevelam, die aan de Molenweg een prachtige boerderij bewoont, meer dan eens strijdlustige raadsleden te ontwapenen.

MEER WONINGBOUW Meestal door aandacht te vragen voor het Hierdense. ,,Er moet veel meer geld naar Hierden. Veel OZB-opbrengst komt uit Hierden. Daar krijgt ons dorp weinig voor terug. Kijk naar het wegonderhoud; allemaal lapmiddelen. De Hoge Varenweg staat vaak onder water: doen ze niks aan. Molenweg en Zomerweg zien er ook niet uit. Dat moet nu echt aangepakt! En er moet voor senioren meer gebouwd worden. Daar is geweldige behoefte aan, net als starterswoningen. Wij hebben dat veelvuldig aangekaart, iedereen vraagt er om, mensen staan soms zeven jaar op wachtlijsten – te gek voor woorden - maar afgezien van een paar tiny houses gebeurt er niet veel."