• Harry Schipper
  • Harry Schipper

Harderwijk Anders wint onverwacht, CDA grote verliezer

HARDERWIJK Tot eigen verbazing van de partij, in elk geval van lijsttrekker en wethouder Gert Jan van Noort, is Harderwijk Anders woensdagavond afgestevend op een eclatante overwinning. De lokale partij haalde bij de voorlopige uitslagen met 4146 stemmen maar liefst zes zetels binnen: twee meer dan vier jaar geleden. De volledige Harderwijkse uitslag is hier te vinden.

Harry Schipper

Grote verliezer werd het CDA, dat met 2507 stemmen van zes zetels duikelde naar – aanvankelijk - drie zetels. "Dit hadden we niet zien aankomen", gaf lijsttrekker en fractievoorzitter Peter Sels aan het einde van de uitslagenavond in het Huis van de Stad Harderwijk toe. Hij en ook zijn fractiegenoten waren 'diep teleurgesteld'. Het CDA was vier jaar terug nog de tweede grote partij, vlak achter de ChristenUnie.

"Geen loon naar werken", vond CDA-raadslid Dennis Koning die op nummer zes van de lijst stond en nu zijn kans op een nieuwe raadsperiode tijdens de uitslagenavond gaandeweg zag verdampen. "We moeten goed nadenken hoe dit zo gekomen is. Jammer is het wel: we hadden juist heel veel geïnvesteerd in het opbouwen van goede relaties met mensen uit de cultuur- en zorgsector". Door een restzetelverdeling werd de volgende dag bekend dat het CDA naar alle waarschijnlijkheid er tóch nog een zetel bij krijgt en in de raad met vier raadsleden mag terugkeren. Een pleister op de diepe wonde.

De ChristenUnie moest met 3721 stemmen ook een zetel prijsgeven en komt uit op vijf, terwijl de VVD met 4070 stemmen - én met steun van de restzetelverdeling - juist van vier naar zes zetels steeg. Nieuwkomer GroenLinks hield even hoop op twee zetels, maar kreeg er met 1241 stemmen uiteindelijk eentje. Ook de SGP komt dankzij 829 stemmen met een zetel in de Harderwijkse raad. De PvdA kreeg 1470 stemmen en moest daarom een zetel prijsgeven. De socialisten komen nu met twee raadsleden in de raad: lijsttrekker Wilco Bos en Zehra Sariaslan. Bos vermoedt dat de komst van GroenLinks veel kiezers bij hen heeft weggesnoept, maar toonde zich wel gelukkig met de komst van deze partij, met welke hij graag hoopt samen te werken.

Gemeentebelang moet het de komende raadsperiode ook met twee zetels minder doen. Er stemden 'slechts' 1235 mensen op. Dat betekent dat alleen fractievoorzitter Gerrit Kevelam terugkeert in de raad, om die plek later te moeten overdragen aan Bert Holleman, die op de tweede plek van de lieslijst staat. Partijvoorzitter Henk Leeuwis toonde zich zeer teleurgesteld over het forse verlies van Gemeentebelang.

Joop – 'koopzondag'- van der Veere zag zijn inspanningen voor invoering van de koopzondag niet beloond met genoeg stemmen voor een zetel. Hij kreeg er maar 243. Ook de nieuwe partij Wij Harderwijk haalde de kiesdrempel met 439 stemmen niet.

De verkiezingsuitslag betekent dat er nu in Harderwijk geen meerderheid van christelijke partijen is. VVD-lijsttrekker en wethouder Christianne van der Wal wees daar aan het einde van de avond fijntjes op en liet weten dat in elk geval niets meer in de weg staat om in Harderwijk koopzondagen in te voeren.

Opvallend was dat in Harderwijk opnieuw meer mensen de gang naar de stembus maakten. Maar liefst 61 procent van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit. In 2014 was dat 57 procent. De hierboven geschetste zetelverdeling is trouwens nog met een slag om de arm: vrijdagochtend maakt voorzitter van het centraal stembureau Harm Jan van Schaik tijdens een openbare zitting in het stadhuis de officiële uitslag bekend. Daags erna, op zaterdag, vinden meteen al de eerste verkennende gesprekken plaats en wordt gesproken over de aanstelling van een informateur die onderzoekt welke partijen straks de nieuwe coalitie gaan vormen.