• Adriaan Verhoeven met Billy: ,,Honden zijn hier ook niet vrij."

    Harry Schipper

'Ik zie het Dolfinarium niet als gevangenis'

HARDERWIJK ,,Ik zie het Dolfinarium niet als gevangenis: dat zou wél zo zijn als ze vanuit het wild hierheen worden gebracht, maar deze dieren zijn hier geboren", vindt ook Verhoeven's overbuurvrouw Jeanet Stoker, die ook dagelijks met haar hond een rondje maakt dat vaak over de pas opgeknapte boulevard gaat.

Harry Schipper

 

Net als veel andere binnenstadbewoners hoort ook de 72-jarige Stoker 's nachts vaak het kilometers ver reikende gefluit van een walrus, in een poging contact te maken met soortgenoten.

Afgelopen zomer hoorde ze ook het geschreeuw van dierenactivisten die bij de ingang van het Dolfinarium scandeerden dat zeedieren niet meer in gevangenschap gehouden moeten worden.

 

PETITIE ,,Tja, dat vind ik persoonlijk beneden alle peil. Dat zou ik nooit doen", zegt ze, er even later aan toevoegend dat ze wél een petitie tegen dieren in gevangenschap zou ondertekenen.

,,En misschien had ik wel meegedaan als ik nog jong was."

 ,,Vroeger speelde deze discussie helemaal niet. Niemand verdiepte zich er in. Iedereen vond het Dolfinarium leuk. Toen mijn kinderen jong waren had je naamdagen: elk kind uit Harderwijk van wie de voornaam met een bepaalde letter begin, mocht gratis naar binnen. Dat heb je niet meer.

Nee, het is er niet gezelliger op geworden. Ik vind er ook geen bal meer aan. Maar ze doen nog wel veel voor die dieren om ze bezig te houden, zodat ze zich niet vervelen."

KUNSTJES Stoker denkt vooral aan de dolfijnen. Dat er daarnaast ook zeeleeuwen en zeehonden gehouden worden, vind ze maar niets. ,,Gewone honden kunnen niet zonder mensen, maar deze wel hoor. En ze kunstjes laten vertonen舰 ik weet het niet hoor. Dat deden ze in circussen ook en dat vond ik zó triest.

Eigenlijk moet je dat niet willen; dieren in gevangenschap houden. In dierentuinen doen ze dat ook, in kooien, al zijn die nu wel een stuk groter dan vroeger. Maar het is nog steeds een heel klein leefgebied voor een dier."

In de papieren editie van Het Kontakt Harderwijk op woensdag 14 februari spreken alle lokale partijen zich uit over het Dolfinarium.