• Van der Veere wil na de verkiezingen de koopzondag zo spoedig mogelijk invoeren. Vooropgesteld dat hij genoeg stemmen krijgt…

    Marc

Joop van der Veere: 'genoeg redenen om op mij te stemmen'

HARDERWIJK ,,Ik een one-issue-partij? Oh, da's een verkeerd beeld; dat kleeft aan mij. Maar ja, ik loop er niet ook niet voor weg." 'Joopzondag', is sinds de heisa in zijn oude partij Gemeentebelang over een proef met twee koopzondagen in december vorig jaar begon, de geuzennaam voor Joop van der Veere (69), lijsttrekker voor de piepjonge Fractie Van der Veere.

Harry Schipper

De kranten stonden er de laatste tijd vol mee, maar ook Omroep Gelderland en zelfs de NOS besteedde in haar radio- en televisie-uitzendingen en online aandacht aan de Harderwijkse dissident, die met zijn ene stem het verschil maakte bij de stemming voor de allereerste – en daarmee historische – koopzondagen voor Harderwijk.

BEROEMD Een landelijk bekendheid. Beroemd. ,,Ach ja, het streelt me enerzijds wel, maar het is uiteindelijk wel een motie van de PvdA geweest die ik in oktober heb gesteund. Dus hun de eer, vind ik nog steeds."

De laatste raadsvergadering, afgelopen donderdag, had het slotakkoord moeten zijn: Van der Veere had ditmaal zelf een motie klaarliggen om de koopzondagen in Harderwijk, nog voor het toeristenseizoen aanbrak, ingevoerd te krijgen. Hij had zich zelfs al van steun verzekerd van PvdA, D66, VVD en Harderwijk Anders. Samen met de eenmansfractie Karayavuz genoeg voor een 15-14 overwinning.

DECEPTIE Maar zover kwam het niet. Afwezigheid van Karayavuz – van wie niet eens zeker was óf hij opnieuw voor de motie zou stemmen – én PvdA-raadslid Zehra Sariaslan noopten Joop de motie niet in te dienen. Een deceptie voor Van der Veere, want de koopzondag is voor hem toch wel het allergrootste speerpunt van zijn campagne, getuige zijn slogan 'Ook zo blij met de koopzondag?'

PLUCHE-PLAKKER De gedachte dat Joop van der Veere een 'pluche-plakker' is, verwerpt hij. ,,Mensen mogen dat vinden, maar ik ben het met ze oneens. Ik wil door als raadslid omdat ik van dichtbij dingen wil meemaken. Ik wil meedoen, anders heb je er geen invloed op."

Er zijn genoeg andere redenen om op hem te stemmen, vindt Van der Veere. ,,Zo wil ik ook graag dat er starterswoningen worden gebouwd.

Alleen beloof ik niet, zoals Gemeentebelang wél doet, dat ik de woningnood binnen drie jaar heb opgelost. Dat is ridicuul. Maar ik ga wel het college aansporen, want dit kan zo niet langer! We hebben zeker vijfhonderd van die woningen nodig.

De jeugd, die graag een gezin wil beginnen, krijgt nu nergens onderdak. Ze hebben te weinig geld om te kopen en de woningen die er nog zijn, zijn te duur voor hun inkomen."

Ook op zorggebied wil Van der Veere dat het college 'goed blijft monitoren'. ,,Met een eigen risico van 385 euro jaag je mensen met een laag inkomen in de problemen. We moeten ervoor waken dat ze niet afglijden naar schulden of zorg gaan mijden. Die groep moeten we helpen, anders zijn we niet sociaal bezig."

ABESSINIË Denkt Joop dat hij genoeg stemmen verwerft voor een raadzetel? ,,Jazeker. Ik reken op flink wat kiezers bij Gemeentebelang die nu op mij stemmen. Ik krijg ook veel adhesiebetuigingen, vanwege mijn standpunt over de koopzondag.

En in Abessinië (de straten tussen de spoorlijn en het acz, red.) stemmen er ook aardig wat op mij, zo weet ik al. Daar woont mijn schilder, een soort buurtvader die ik samen met Harm Jan van Schaik eens heb geholpen. Die heeft een app-groep: daarmee heb je zó tussen de tweehonderd en 250 stemmers."