• GroenLinks-lijsttrekker Yvonne Klein Rouweler wil meer mensen betrekken bij het maken van nieuwe plannen voor de stad.

    Harry Schipper

Klein Rouweler (GL): 'Economie en ecologie gaan samen'

HARDERWIJK Yvonne Klein Rouweler is lijsttrekker van de kersverse Harderwijkse afdeling van GroenLinks. De partij doet voor het eerst in Harderwijk mee aan de raadsverkiezing. GroenLinks is blij met Klein Rouweler, die weliswaar nog maar vijf jaar in Harderwijk woont, maar altijd al geïnteresseerd was in de gemeentepolitiek, ook die buiten de eigen stadsgrenzen.

Harry Schipper

Politieke ervaring heeft ze niet, laat staan ervaring in het raadswerk. Of ze het daardoor lastig krijgt is maar de vraag. Klein Rouweler (51) heeft met haar HBO-opleiding milieukunde en universitaire opleiding bestuurskunde in elk geval flink wat meer kennis op bestuursgebied in huis dan de meeste andere kandidaten die strijden om het pluche.

NATUUR In haar huisje, ingeklemd tussen de sportvelden van VVOG en Athlos, vertelt ze dat ze eigenlijk Amerikaanse is, omdat ze werd geboren in Illinois. Op 3-jarige leeftijd keerden haar ouders met haar terug naar Nederland, waar ze in Scherpenzeel opgroeide. Al zo'n 25 jaar hield ze zich als adviseur bezig met het beheer van gemeentelijke openbare ruimten. Na een kort uitstapje als zelfstandig klassiek homeopaat is ze nu weer in dienst als programmamanager 'groen en spelen' bij de gemeente Deventer.

Wat ze met haar nieuwe partij GroenLinks wil bereiken? ,,GroenLinks wil meer dan alleen een politieke smaak toevoegen. We moeten veel meer letten op behoud en bescherming van de natuur. Het eerlijk verdelen van de welvaart en aanpak van armoede en schuldproblemen, goede betaalbare en toegankelijke zorg voor iedereen en het bevorderen van duurzaamheid."

BIJ-VRIENDELIJK Ze geeft ook voorbeelden hoe: ,,We moeten niet alleen nieuwe, maar ook bestaande woningen beter isoleren. Verder CO2-reductie, energiebesparing, het sluiten van 'bee-deals en greendeals, circulair groenbeheer en het behoud en vergroten van de biodiversiteit. En Harderwijk moet snel een bij-vriendelijke gemeente worden. Dat lijkt misschien luxe, maar het is echt keiharde noodzaak. Einstein zei het al: 'Zodra er geen bijen meer zijn, leggen de mensen ook het loodje'."

GOUD ,,In de visie van GroenLinks is het niet economie versus ecologie, maar gaan beide juist samen. En in Harderwijk zitten we op goud met zoveel bos, natuur en water. Dat goud moeten we eerlijk verdelen en ook beschikbaar houden voor toekomstige generaties."

Het valt Klein Rouweler op dat 'Harderwijk hartstikke goed is in het betrekken van mensen bij het inrichten van de buurt en het groen'. Dat de gemeente de afgelopen jaren veel heeft bezuinigd op groenonderhoud vindt ze 'het stomste van het stomste': ,,Eerst bezuinigen en nu weer opschroeven. Heus niet alles hoeft naar niveau B. Natuurlijk moet je de ergernissen wegnemen, maar het gaat er vooral om dat je mooie plekken maakt. Dáár worden mensen gelukkig van."

VEILIG FIETSEN Wat ze nog graag wil? ,,We hebben hier in de stad genoeg creatieve geesten die out-of-the-box kunnen denken. Mensen die ergens verstand van hebben, die moeten we meer gaan betrekken bij het ontwikkelen van nieuwe plannen voor de stad. We willen uitblinken op duurzaamheid en het sociale vlak in Harderwijk. Harderwijk positief op de kaart zetten met nieuwe initiatieven. We zijn een nieuwe club met veel jonge mensen, een nieuwe smaak en een nieuw netwerk.

En fietsers moeten in Harderwijk overal zonder gevaar kunnen fietsen. Creëer meer veilige plekken, waar kinderen kunnen spelen en waar je elkaar kunt ontmoeten."