• In Harderwijk wil men graag een vervolg geven aan de openstelling van de winkels op zondag

    Foto: Marco Jansen

Koopzondag beladen onderwerp in Ermelo

ERMELO Openstelling van winkels op zondag blijkt een beladen onderwerp te zijn in de gemeente Ermelo. De meeste ondernemers denken dat het eigenlijk niet speelt onder hun klanten en dat zes dagen in de week voldoende zijn om alle gewenste artikelen in huis te krijgen.

Wijnand Kooijmans

 

Ermelo heeft op dit moment een beleid dat de winkels gesloten zijn op zondag. Aan AH en Xenos is een ontheffing verleend om op de zogenoemde tweede feestdagen, als Tweede Paasdag en Tweede Kerstdag geopend te zijn. Andere ondernemers kunnen ook een ontheffing krijgen maar moeten deze wel aanvragen.

 

Aangenomen wordt dat alleen supermarkten winst hebben bij een openstelling op zondag. Klanten zullen dan sneller geneigd zijn deze dag nog iets lekkers op het laatste moment in huis te halen. Dat is ook de reden dat AH het beleid wordt dat men het liefst in alle plaatsen de winkels op zondag ziet geopend. Ook al wordt daar per plaats verschillend over gedacht. 

 

In een beleid zoals dat wordt gevoerd in Zeewolde ziet niemand heil. Daar mag wisselend per jaar een supermarktketen zijn geopend. Men vindt dat hierdoor de gemeente aan omzetpolitiek doet en dat wordt niet gewenst gevonden. Verwacht wordt dat supermarkten in de zomermaanden ook profiteren van extra omzet door vakantiegangers die in Ermelo verblijven.

 

In Harderwijk is dit jaar een proef gehouden met de openstelling van de winkels op zondag voor Sinterklaas en de Kerst. De belangstelling hiervoor was goed te noemen al bleek niet iedere branche hiervan te profiteren. In Nijkerk mogen de winkels op zondag open zijn maar daarvan wordt voornamelijk gebruikt gemaakt door de supermarkten. Deze hebben hierdoor hun totale omzet wel zien stijgen.Bij het besluit speelde vooral de concurrentie van dichtbij gelegen centra een rol. Men zag in Nijkerk zelf koopkracht afvloeien. Niet is onderzocht of uit Ermelo veel mensen zondags elders winkelen.

In het Kontakt Ermelo van woensdag 21 februari geven alle partijen hun visie op het onderwerp.