• Evelien Mons en Noëlle Timmerman doen hun winkels op zondag zeker open.

    Harry Schipper

'Koopzondagen zijn de toekomst'

HARDERWIJK Mogen winkeliers zelf verantwoordelijkheid nemen door op zondagen open te zijn? In de papieren editie van het Kontakt Harderwijk op woensdag 7 maart reageren alle lokale partijen op deze vraag. ,,Tuurlijk", antwoorden moeder Evelien Mons (68) en haar dochter Noëlle Timmerman uit één mond. ,,Elke winkelier moet zelf kun vrij kunnen bepalen of ze op zondag open of gesloten willen zijn."

Harry Schipper

De beide dames bestieren de twee naast elkaar gelegen winkeltjes 'Troonopvolger' en 'Leuk Spul' in de Hondegatstraat. Evelien al 38 jaar. Haar dochter Noëlle sinds mei afgelopen jaar, nadat ze daarvoor veertien jaar lang de schuin er tegenover gelegen babyzaak 'Koningskind' draaiende wist te houden. ,,De tijden zijn enorm veranderd. Het koopgedrag is nu ook heel anders", weet Mons. "Mensen werken doordeweeks. Dat merken wij hier goed. Het is nu doordeweeks veel stiller in de stad dan een jaar of zes geleden."

Zelf zeggen ze, zodra dat mag, 'zeker open te gaan op zondag'. ,,Koopzondagen zijn de toekomst hoor. We hebben die twee eerste keren in december topzondagen gehad. Dat was heel leuk, en erg druk", herinnert Noëlle zich nog goed. ,,Er kwamen toen veel mensen van buiten de stad. Vooral uit Nunspeet en Nijkerk."

De beide winkeliers beseffen dat de koopzondagen meer succes zullen hebben als er dan zoveel mogelijk winkeliers meedoen en ook hun zaak open hebben. ,,Maar dat moeten ze wel zelf kunnen bepalen hoor", voegt Evelien daar meteen aan toe.

BEREDRUK Ze schetst het beeld van de voorgaande zondag. ,,Het was die zondag beredruk op de boulevard. Daar hadden we graag een graantje van mee willen pikken. Maar de toeristen die hier door de Hondegatstraat liepen, hoorde je alleen maar mopperen, dat alles gesloten was."

Evelien beseft ook dat koopzondagen niet alleen voordelen hebben. ,,Privé heeft het ook een andere kant. Als je zoals Noëlle een gezin hebt, is het natuurlijk ook leuk om op zo'n dag vrij te zijn. Dat kan ik me best voorstellen. Aan de andere kant: iedereen die een gewone baan heeft , heeft ook niet altijd zin om te werken. Maar het moet toch."