• Mark de Lange: "Er gaat een hoop goed in Harderwijk, maar het gebeurt niet goed genoeg".

    Harry Schipper

Mark de Lange start met nieuwe lokale partij

HARDERWIJK ,,Iedere partij wil burgers meer betrekken bij vraagstukken. Zieltjes winnen, populistische praat vind ik dat. Wij gaan ons er hard voor maken dat het echt gebeurt." Zegt Mark de Lange, lijsttrekker van Wij Harderwijk, de nieuwe onafhankelijke lokale partij voor Harderwijk en Hierden.

Harry Schipper

,,Wij Harderwijk komt voort uit de Groep Hop, die bij de verkiezingen in 2014 niet verder kwam dan een halve zetel", weet De Lange. ,,Paco van de Velde en René Hop wilden zich daarna helemaal zelfstandig maken. René Hop overleed in 2015. Paco heeft 'm op zijn ziekbed toen belooft om het voort te zetten."

NIEUWSMAKER ,,Politiek heeft me altijd geïnteresseerd, zeker na de opkomst van Pim Fortuyn", vertelt de 38-jarige ondernemer en online nieuwsmaker. ,,Ik ben nog even steunfractielid geweest bij de Stadspartij Harderwijk Anders, een jaartje ongeveer, maar dat gaf me toen geen voldoening."

,,Waarom wij een eigen partij zijn begonnen? Wij hebben het idee dat er een hoop dingen goed gaan in Harderwijk, maar het gebeurt lang niet goed genoeg. Ze hadden bijvoorbeeld bij de verkoop van de Stadsdennenkerk meteen de buurt erbij moeten betrekken. En niet pas als het nieuwbouwplan al klaar is.

In de Beetstraat hetzelfde verhaal. Pas in derde instantie ging het goed. Ook daar had de buurt er veel eerder bij betrokken moeten worden."

BURGERCOMMISSIE ,,Kijk, dan kun je wel gaan roepen dat er iets moet veranderen, maar dan gebeurt er toch niets. Dan moet je dus zelf in actie komen. Betrek de burgers er meteen bij. Wat wij dan ook willen is het oprichten van een burgercommissie. Alle Harderwijkers die stemgerechtigd zijn, krijgen een brief. Zeker de mensen die een mening hebben. Niet bij elk wissewasje, maar wel voor belangrijke dingen, zoals bijvoorbeeld nieuwbouw op de plek van de Stadsdennenkerk. Mensen in zo'n burgercommissie krijgen een appje waarin ze om hun mening wordt gevraagd. Dan weet je als raad wat er in Harderwijk speelt."

Lezen mensen zulke dingen niet in de krant dan? ,,Nee", weet De Lange. ,,Mensen lezen Het Kontakt en de Harderwijker Courant niet meer. Daarom moet de informatie naar de burgers toe en de winning van informatie vanuit de burgers veranderen. Neem nou al die auto's op de nieuwe boulevard. Wie wist dat? Vooral jongeren wisten dat niet. Daarom moet het anders."

WEGGEGOOID GELD Wat volgens Mark de Lange beslist anders moet zijn de vele onderzoeken die de gemeente laat uitvoeren. ,,Naar het theater bijvoorbeeld. Die onderzoeken hebben tienduizenden euro's gekost. Weggegooid geld. Het BRO-rapport naar verbeteringen voor de binnenstad. Daaruit nam de gemeente maar twee aanbevelingen over. In plaats daarvan kun je toch veel beter de bevolking vragen?!"

WIJKMANAGERS Mark ziet liever dat voor het geld dat aan externe onderzoeken wordt uitgegeven er beter meer goeie ambtenaren worden aangetrokken. ,,En meer geld naar wijkmananagers om in wijken beter aanspreekbaar te zijn. En beter groenonderhoud'."

Wil Wij Harderwijk ook nog zaken als verbreding van de A28? ,,Tuurlijk, maar je kunt hier wel wat van vinden, als gemeente krijg je toch niets voor elkaar. Hetzelfde geldt voor de Intercitystop. ProRail beslist gewoon op basis van aantallen in- en uitstappers dat het niet gebeurt. De discussie loopt al zó lang."

Mark mikt met Wij Harderwijk naar eigen zeggen op drie zetels. ,,Het allermooist is natuurlijk een wethouderszetel. Die ambitie heb ik wel. Dat zou heel mooi zijn..."