• Martijn Pijnenburg heeft een originele oplossing voor de lokale woningnood: splitsen!

    Sara Bosch

Martijn Pijnenburg (D66) is jongste lijsttrekker ooit

HARDERWIJK Martijn Pijnenburg is met z'n dertig jaar de allerjongste lijsttrekker ooit in Harderwijk. ,,En we hebben ook veruit de jongste lijst. De gemiddelde leeftijd van onze top-10 is 34. Wij gaan dus echt voor verjonging", aldus Pijnenburg, die halverwege afgelopen raadsperiode met vertrekkend raadslid Hans Nijman stuivertje wisselde en sindsdien D66-fractievoorzitter is.

Harry Schipper

Van nul naar twee zetels in 2014. Bij de Harderwijkse D66-afdeling zijn ze optimistisch over een voortzetting van die trend. De partij heeft duidelijk de jongere kiezers in het vizier en laat dat ook blijken. ,,Wij geven jongeren echt een stem. Dat zie je aan ons programma: dat spreekt ze wel aan, met kernthema's als 'meer vrijheid, ambitieuzer en groener'", weet Pijnenburg.

GOEDKOPER ,,Zo gaan we in de woningmarkt ons inzetten voor eenoudergezinnen en starters. Zie nu maar eens aan een woning te komen als je midden twintig bent. Een huis kost gemiddeld 220.000 euro. Voor een hypotheek moet je 50.000 euro verdienen: dat is voor een alleenstaande bijna onmogelijk, laat staan een starter. Er moet dus meer gebouwd worden voor de middeninkomens, ook om doorstroming te krijgen. En ze moeten in Harderwijk goedkopere huizen bouwen."

SPLITSEN Pijnenburg ziet meer mogelijkheden om de woningnoodproblemen op te lossen. ,,Je moet er op een andere manier naar kijken. Zo kunnen we heel goed woningen splitsen, bijvoorbeeld die in de Stromenwaard. Daar wonen nu veel alleenstaanden in woningen met drie of vier slaapkamers. Dat is eigenlijk veel te groot voor hen, maar prima geschikt als je ze opsplitst. Ook de oude bibliotheek is geschikt voor jongerenhuisvesting. Daar kun je allemaal 1-kamer-studio's in maken. En boven winkels kun je ook jongeren huisvesten."

D66 wil verder dat de woningen in Harderwijk energieneutraal worden. Het liefst allemaal. ,,Wie nu een woning heeft, moet gestimuleerd worden om die woning beter te isoleren. Daar moet subsidie van rijk en gemeente voor komen."

CULTUUR Op het lijstje van Pijnenburg staat ook cultuur, waar volgens hem een miljoen per jaar meer naar moet. ,,Grote gemeenten geven wel zes a zeven procent uit aan cultuur, kleinere al gauw 3,5 procent. In Harderwijk gaat er maar twee procent naartoe, dus wij schieten hierin echt tekort. Dat moet op een begroting van 130 miljoen toch wel kunnen."

Ook de bereikbaarheid van de stad gaat hem aan het hart: ,,Het staat vast op de A28. Je kunt soms de stad niet meer in. Die Intercitystop is ook heel belangrijk, al was het maar in de spits. Moet je eens kijken hoeveel mensen je daarmee kunt helpen. En als sprinters vier keer per uur gaan rijden is dat mooi, maar je doet er nog steeds een uur over om van Harderwijk naar Amsterdam of Utrecht van deur tot deur te komen."

ONAFHANKELIJK Pijnenburg ziet in dit soort thema's duidelijk de meerwaarde van een landelijke partij. ,,Al hebben wij ons programma helemaal zelf geschreven hoor. Daarin zijn we net zo onafhankelijk als de lokalen", benadrukt hij. ,,Maar als je iets echt voor elkaar wilt krijgen, heb je een landelijk netwerk nodig, zeker als het om grote thema's gaat." Pijnenburg onderhoudt daarom nauwe contacten met de Gelderse en Haagse fracties van D66 en bezoekt ze met enige regelmaat.

Aspiraties voor het wethouderschap? ,,Nee, zelf niet, ik wil vooral dat onze fractie goed staat. Ik heb nu ervaring, maar anderen nog niet en dan krijg je iets instabiels. Ik ben pas dertig, dus heb nog járen te gaan. Wél maken we kans coalitiepartij te worden. We willen groeien en mikken nu op drie zetels."