• De neven Samil en Miraç Sariaslan vinden Harderwijk veilig genoeg.

    Harry Schipper

'Met meer camera's wordt het niet veiliger'

HARDERWIJK ,,Meer camera's in de stad helpt niet hoor", weten de beide Harderwijkse neven Samil en Miraç Sariaslan nu al. ,,Ze doen het dan wel stiekem buiten het bereik van de camera's."

Harry Schipper

Wordt Harderwijk veiliger met meer politieagenten, camera's en stadswachten? Dat is de stelling waarop alle lokale partijen reageren in Het Kontakt Harderwijk van woensdag 21 februari. De neven Sariaslan pleiten in ieder geval niet voor meer cameratoezicht.

Ook meer politieagenten op straat heeft zo z'n nadelen, vindt de veertienjarige Miraç. ,,Met agenten in de buurt gaan mensen zich al gauw anders gedragen. Met meer agenten ga je je juist onveiliger voelen. Dan denk je toch al gauw dat er wat aan de hand is."

 

Zijn achttienjarige neef Samil ziet toch ook wel het voordeel van meer camera's. ,,Op drukke plekken dan, want daar gebeuren nog wel eens dingen. Dan zijn ze wel handig. Maar niet teveel hoor", zegt hij er meteen bij.

,,Je hebt ook recht op privacy als je hier loopt. Ze volgen je ook al overal op je telefoon."

 

KINDVRIENDELIJK De beide jongemannen zijn op weg om hun oom te helpen, die groenten en fruit verkoopt op de zaterdagse weekmarkt. Beiden knikken als ze in de Luttekepoortstraat wordt gevraagd of ze zich in Harderwijk veilig voelen. ,,Ja hoor", licht Samil toe.

,,Hier in Harderwijk best wel. Dat is in steden als Amsterdam of Rotterdam wel anders. Harderwijk is een kindvriendelijke stad. Ik zie hier veel gezinnen met kinderen naartoe komen. Familie van ons woonde eerst in Rotterdam en Den Haag, maar zijn toch teruggekomen naar Harderwijk om hier een gezin te stichten."

 

AL VEILIG Maar meer camera's, agenten en stadswachten, daar zitten de twee ook niet op te wachten. ,,Nee hoor. Daar wordt het niet veiliger van. Het ís hier al veilig. Het geld dat je daarmee uitspaart, kun je veel beter gebruiken voor andere dingen.

Bijvoorbeeld voor onze school, het RSG. De aula daar is veel te klein en moet hoognodig verbouwd. Daar mag best geld naartoe."