• Hypotheekadviseur Hans Kraayvanger: 'Werk wachtlijsten weg met koopimpulsen'.

    Harry Schipper

'Stimuleer liever kopen dan huren' 

HARDERWIJK Moet gemeente wachtlijsten versneld wegwerken door veel goedkope woningen en appartementen te bouwen? In de papieren editie van Het Kontakt Harderwijk op woensdag 7 februari spreken alle lokale partijen zich uit over de woningmarkt in de gemeente. Hypotheekadviseur Hans Kraayenvanger spreekt uit ervaring.

Harry Schipper

,,Versneld bouwen van goedkope sociale huurwoningen lost niks op", stelt Hans Kraayvanger onomwonden. De 65-jarige hypotheekadviseur woont weliswaar niet zelf in Harderwijk maar Emmeloord, maar adviseert al meer dan 25 jaar - 'waarvan de laatste vijftien jaar in Harderwijk'- mensen die een hypotheek nodig hebben.

Kraayvanger opereert vanuit De Hypotheek Shop op de Markt. Hij vindt dat de gemeente er beter voor kan zorgen dat jonge mensen een huis kunnen kopen dan huren. ,,Als je huurt en blijft huren, heb je na veertig jaar niets. Wanneer je koopt, bouw je kapitaal op."

Versneld bouwen van (huur)appartementen is volgens Kraayvanger wél een oplossing om wachtlijsten aan te pakken.

OVERKANT ,,Er komen een aantal aan de Johanniterlaan, maar daar is plek genoeg voor veel meer. Ook aan de overkant van de Verkeersweg en de Rabobank zelf; daar kunnen veel meer appartementen komen. Al moet daar, een aanrijroute naar de binnenstad, wel iets moois of speels en dus iets duurders komen dan gewone huurappartementen.

STARTERSLENINGEN Een oplossing die volgens Kraayvanger goed werkt, zijn startersleningen. ,,Vijf jaar terug verstrekte de gemeente Harderwijk nog startersleningen aan jonge mensen die daardoor een huis konden kopen. Dat geld is al bijna geheel teruggestroomd naar de gemeente, maar toch is de gemeente ermee gestopt, omdat ze vindt dat de markt weer voldoende is aangetrokken. Een verkeerd besluit, zo vind ik." De hypotheekadviseur wijst erop dat Nunspeet, Ermelo en Zeewolde wél nog steeds startersleningen verstrekken.

KOOPWONING ,,Daar hebben starters dus een grotere kans een koopwoning te bemachtigen. Koopsubsidies is een oplossing. Of erfpacht. Of de 'Koop Goedkoop-regeling', waarbij een woningcorporatie het huis verkoopt, maar niet de grond. Grond maakt zo'n derde uit van de aankoopsom. Wanneer je de grond later pas koopt, scheelt dat enorm. Uwoon had die regeling ook, maar stopt ermee omdat de markt zo goed koopt. Dat vind ik jammer."