• VVD-lijsttrekker Christianne van der Wal wil zich graag inzetten voor een veilig Harderwijk en Hierden.

    Harry Schipper

Van der Wal zet Harderwijk op de toeristenkaart

HARDERWIJK ,,Waarom ik dit werk als wethouder doe? Simpel: ik wil Harderwijk en Hierden iedere dag een beetje mooier maken." Zo. Christianne van der Wal-Zeggelink zit niet gauw om een antwoord verlegen.

Harry Schipper

Gemotiveerd tot in haar kruin, enthousiast tot op het bot en enorm bevlogen om haar steentje aan de maatschappij bij te dragen. Dat was binnen haar eigen partij al eerder opgevallen. Lokaal, maar ook landelijk. Niet zo heel erg vreemd dus dat de wethouder én lijsttrekker van de lokale VVD sinds kort ook is gekozen tot voorzitter van het landelijk partijbestuur.

En ze is thuis in Hierden ook nog moeder van vier kinderen van 15, 13, 9 en 7. Wel druk dus. Haar andere vrijwilligersbaantje, bestuurslid van de school, heeft ze daarom maar opgezegd, 'anders werd het teveel hoor'.

VEILIGHEID Van de Wal is overtuigd VVD-er: ,,Het is de meest politieke partij en met de meest positieve mensen die ik ken. Sterk naar buiten gericht. We canvassen elke week, het jaar door. We gaan langs de deuren in gesprek met mensen."

,,Je hoort dan dat mensen veiligheid enorm belangrijk vinden. In Drielanden bijvoorbeeld, daar hoor je: 'we wonen hier fantastisch, maar ik slaap 's nachts niet, omdat er misschien iemand in m'n auto rommelt'. Ik vind veiligheid een kerntaak van de overheid. Hoe hou je je land en je wijk veilig? Hoe kunnen je kinderen veilig naar school? Hoe voorkom je woning- en auto-inbraken? Daar moeten we dus echt wat aan doen."

KOOPZONDAG Natuurlijk is de koopzondag bij de VVD een speerpunt. De partij is fervent voorstander. ,,Ik vrees dat Harderwijk de boot mist, als de winkels op zondag gesloten blijven. Hoogste tijd dat we onze ondernemers op dit vlak tegemoet komen. Maar ik ga wel voor de 'Harderwijker oplossing'. Ik kies liever voor de nuance, met respect voor anderen, voor de kerkgang. Dat betekent bijvoorbeeld dat de winkels op zondag niet eerder dan twaalf of één uur opengaan. Ik wil een oplossing waarbij we er samen uitkomen en alle belangen meewegen."

BEREIKBAARHEID Als derde belangrijke speerpunt van de VVD noemt Christianne van der Wal de bereikbaarheid van Harderwijk. ,,Ik merk het nu al op Lorentz: daar loopt het 's ochtends al vast. En straks komt het verkeer van en naar Lelystad Airport daar ook nog bij. En op de A28 staan nu bijna dagelijks files. Daar hebben onze inwoners en Harderwijkse bedrijven enorm veel last van. Gelukkig heeft onze lobby gewerkt om de aanpak van de A28 nu in het regeerakkoord te krijgen", gnuift Van der Wal trots.

Volgens haar is dat ook een belangrijk verschil met lokale partijen. ,,Als lokale partij kun je alleen binnen de gemeente dingen regelen. Als landelijke partij heb je veel betere en handige lijntjes met het Haagse en krijg je dus veel meer voor elkaar."

TOERISTEN Als wethouder van economische zaken en sport is ze nu vier jaar bezig. Iets bereikt? ,,Jazeker. We hebben een paar miljoen geïnvesteerd in sport. Kijk naar VVOG, Unitas, Athlos en de verenigingen op Groot Sypel waar we veel voor hebben gedaan en nog gaan doen. Daarnaast hebben we Harderwijk qua marketing op de kaart gezet. Dat leidt ertoe dat we nu echt veel meer toeristen naar Harderwijk krijgen. Ik ben positief over Harderwijk en haar toekomst. Kijk maar naar alle ontwikkelingen. Kijk naar prachtige woonprojecten als het Waterfront en Harderweide. Het wordt alleen maar mooier hier!"