• Harry Schipper

'Waarom betalen wij en onze visite wél?'

Harry Schipper


HARDERWIJK Moet parkeren voor inwoners en visite gratis zijn? In de papieren editie van het Kontakt Harderwijk op woensdag 28 februari reageren alle lokale partijen op deze vraag. "Waarom moeten wij en onze visite betalen om je auto hier te parkeren? Dat zou gratis moeten", vindt Margreet Motshagen. De 68-jarige Harderwijkse woont al vanaf 1986 in de Harderwijkse binnenstad, de laatste jaren in de Rabbistraat, vlak achter de Strandboulevard.


"Toen ik hier kwam kon je nog gewoon je auto op de Vischmarkt parkeren. Gratis. Later kwamen daar kronkelpalen bij, waar je bezoek met een bezoekerskaart de auto kon parkeren. Ook gratis. Totdat de gemeente besloot dat al dat blik in de binnenstad niet meer kon. Prima hoor, dat snap ik wel. En als er hier brand is, moeten brandweerauto's door de smalle straten kunnen. Maar als de gemeente vindt dat we niet meer voor onze deur mogen parkeren, dan vind ik wel dat ze ons als binnenstadbewoners ergens anders een plek moeten aanbieden, waar we wél kunnen parkeren. En wat mij betreft dus gewoon gratis. Want elders in de stad mag toch ook iedereen overal gratis z'n auto vlakbij huis parkeren? En de visite ook. Nou dan." "Gratis hoeft wat mij betreft niet hoor", vindt Margreet's vriend Gaetan Blais (65). "Ik wil best betalen, maar dan moeten er wel goede voorzieningen zijn. En graag ook dichtbij." Blais zette z'n auto vroeger op de bewonersparkeerplaats op de boulevard, achter een slagboom. "Daar was je dus altijd van een plekje verzekerd. Nu moeten we voorlopig parkeren bij de molen, totdat er voor de bewoners bij het Dolfinarium een nieuwe tijdelijke parkeerplaats wordt aangelegd."

Margreet en Gaetan hebben suggesties voor gemeentebestuur en partijen die strijden om de raadszetels: "Geef per binnenstad-huishouden een visite-parkeerkaart. En geef ook mantelzorgers die voor familie in de binnenstad moeten zorgen gratis een parkeerkaart. Ook aan huishoudens zonder auto. Als wij straks tachtig zijn en dan misschien hulpbehoevend zijn, wil je toch niet dat je helpende familieleden, telkens als ze even langskomen, parkeergeld moeten betalen? Kijk eens hoe andere gemeenten dit oplossen. In Delft bijvoorbeeld. Als je daar op visite komt, wordt je kenteken door de bewoners digitaal aangemeld en hoef je geen parkeergeld te betalen. Dát vinden wij nou gastvrij!"