Wethouder Van den Bosch vertrekt na verkiezingen

ERMELO Wethouder Jan van den Bosch (52) keert na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 niet terug in de actieve Ermelose politiek. Dat heeft hij donderdag bekend gemaakt. Voor de buitenwereld komt zijn vertrek mogelijk als een verrassing. ,,Maar bij aanvang van de huidige raadsperiode heb ik het CDA al laten weten dat dit mijn laatste periode zou zijn."

Sarath Hamstra (30) wordt door het bestuur voorgedragen als de nieuwe lijstaanvoerder. Van den Bosch vindt dat het tijd is voor een nieuw gezicht. Binnen het CDA begon hij zijn politieke loopbaan, aanvankelijk in het bestuur en daarna vier jaar als raadslid. Bij het vertrek van Eddy Bilder naar de Tweede Kamer elf jaar geleden werd Van den Bosch in zijn plaats benoemd als wethouder. Tevens fungeerde hij twee keer als lijsttrekker voor het CDA. ,,In deze periode heb ik veel zaken kunnen realiseren en ik vind het de mooiste baan die je maar kunt hebben. Maar het is nu tijd voor een ander gezicht. Concrete toekomstplannen heeft Van den Bosch nog niet. Hij sluit niet uit er eventjes helemaal tussenuit te gaan. ,,Ik ga wel op zoek naar een andere baan. Ik heb veel bestuurlijke ervaring en weet veel van de omgevingswet. Daarnaast ben ik jurist. Misschien ga ik bij een bedrijf of overheid werken, maar ook is het mogelijk dat ik een eigen adviesbureau start. Daarover heb ik nog geen besluit genomen. Het is nu wel mijn eigen keuze geweest na deze periode te stoppen."

Het CDA ziet de voordracht van Hamstra als een logische voortzetting van de 'verjongingskoers' die tijdens de vorige verkiezingen al is ingezet. Voorzitter Hans Wouda: ,,Onze partij heeft vijf jaar geleden een nieuwe koers ingezet. Een koers waarbij gekozen is voor nieuwe politiek, die dichter bij de burger staat. Sarath is een dragende kracht en voortrekker geweest van deze nieuwe koers, zowel in het bestuur, alsook in de fractie."

Volgende maand besluiten de partijleden over de voordracht van Hamstra, een man met politieke ambities. ,,Ik wil graag mensen inspireren en helpen om Ermelo nog mooier te maken." De afgelopen jaren heeft de jonge politicus veel meegekeken in de 'politieke' keuken. ,,Niet zozeer omdat ik hogerop zou willen, maar meer omdat ik vind dat je alle lagen moet kennen om beslissingen te kunnen nemen." Wethouder Esther Heutink heeft aangegeven wel beschikbaar te zijn voor een volgende periode. Wouda: ,,Natuurlijk is het nog maar de vraag of we volgend jaar weer mogen deelnemen aan het college van burgemeester en wethouders in Ermelo. Als dat zo is, zijn we er met Sarath Hamstra als nieuwe lijsttrekker en Esther Heutink als beoogd wethouder helemaal klaar voor."