• PvdA-lijsttrekker Wilco Bos springt op de bres voor armoedebestrijding en beter groenonderhoud

    Harry Schipper

Wilco Bos (PvdA): 'Partijen hebben boter op hun hoofd'

HARDERWIJK Met 34 jaar is Wilco Bos niet de allerjongste lijsttrekker van alle politieke partijen, maar het jeugdig enthousiasme spat er bij 'm af. ,,Ik heb de ambitie om het PvdA-geluid in de raad te laten horen", zegt hij zelf.

Harry Schipper

Bos vertegenwoordigde de PvdA de afgelopen raadsperiode als fractieopvolger in de commissie Ruimte, waar hij zich onder andere sterk maakte voor koopzondagen, wegwerken van wachtlijsten bij huurwoningen en het vergroten van de verkeersveiligheid.

Bos voerde ook een tijdlang de lokale socialisten aan als partijvoorzitter, maar dat baantje gaf hij eraan toen hij met het PvdA-raadslid Laurens de Kleine stuivertje wisselde en tot lijsttrekker werd uitverkoren. De Kleine is nu de nummer drie bij de PvdA en kandidaat-wethouder.

POLITIEK DIER Wie Bos beter wil leren kennen, hoeft alleen maar op social media te tureluren, want daar lijkt Bos welhaast dag en nacht te bivakkeren: op Facebook staan z'n persoonlijke bezigheden en op Twitter en de partijwebsite ontdek je onmiddellijk het politieke dier in hem. Vooral politici kunnen – al naar gelang de inhoud van hun eigen 'tweets' – rekenen op zijn instemming of ongezouten kritiek. ,,Dat is zo leuk aan Twitter", vind hij zelf. ,,Makkelijk om mensen te volgen, maar je kunt er ook met ze in discussie gaan. Van mij krijgen ze vaak al binnen een minuut een antwoord. En dat wordt gewaardeerd, zo merk ik."

Thuis omschrijft Bos zichzelf als 'een typische gezinsman die 's morgens zijn jonge kinderen nog even naar school brengt en ze vaak ook nog van school haalt en graag met ze speelt'. Van beroep is Wilco Bos openbaar vervoerspecialist en werkzaam als senior adviseur en projectleider bij Royal HaskoningDHV, een internationaal advies- en ingenieursbureau. ,,Ik roep niet, zoals andere partijen doen, dat er een Intercity moet komen. Wij willen geen onzin verkopen, want ik weet dat er toch geen doorgaande Intercity's in Harderwijk zullen stoppen. Maar ik weet wat wél kan: we moeten ons daarom richten op meer en snellere treinen naar de Randstad, en daar is simpelweg een derde spoor voor nodig." Bos's PvdA-fractie heeft samen met de Gelders PvdA-fractie met succes aangeklopt bij de landelijke PvdA-fractie. Die wil eerdaags een voorstel indienen om ProRail ertoe te zetten dat derde spoor bij Harderwijk te realiseren.

WONINGBOUW Vraag je Bos naar wat speerpunten van z'n partij, dan heeft hij geen spiekbriefje nodig. ,,De woningbouw", roept hij onmiddellijk. ,,Al valt dat niet alleen lokaal te regelen, dat doen we landelijk. Het mag niet zo zijn dat jongeren noodgedwongen de wijk nemen naar andere delen van het land. We houden ze graag in Harderwijk. Verbouw kantoorpanden, bouw tiny houses, geschakelde containerwoningen of tijdelijke, verplaatsbare woningen: wees creatief in het bedenken van oplossingen om de wachtlijsten terug te dringen."

Ook op zorggebied ziet Bos verbetermogelijkheden: ,,Ambtenaren zitten de laatste tijd teveel op de stoel van de zorgverlener. Dat formulierdenken moet worden losgelaten."

GROEN ,,Beter groenonderhoud regelen we wel lokaal. Daarvoor pleiten we – in tegenstelling tot de andere partijen, uitgezonderd Gemeentebelang – al veel langer. Vooral in de wijken is dat ontzettend belangrijk. Gelukkig nam de raad vorig jaar, met de verkiezingen in het zicht, unaniem een motie aan om het onderhoud, na jaren van bezuinigingen, te verbeteren. Al die partijen hebben dus boter op hun hoofd. Zelfde geldt voor de startersleningen. Eerst tegenstemmen en nu zijn ze er allemaal voor."