• Archief BDU Media

Aantal WW-uitkeringen laagopgeleiden Noordwest Veluwe daalt sterk

ERMELO/HARDERWIJK In juni 2017 verstrekte UWV 13.365 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 4,7 procent (-662 uitkeringen), meldt uitkeringsintantie UWV. Dat is meer dan de landelijke daling van 3,5 procent. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 19,4 procent, oftewel 3.227 uitkeringen. Deze afname is eveneens sterker dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-15,1 procent).

Groepen die het tijdens de crisis lastig hadden, profiteren ook van het economisch herstel. Zo dalen de WW-uitkeringen aan laagopgeleiden in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe het afgelopen jaar met 29 procent. Dit is een grotere afname dan bij de overige opleidingsniveaus (-14 procent). Op dit moment verstrekt UWV bijna 4.100 WW-uitkeringen aan laagopgeleiden in de regio.

Er zijn echter wel grote verschillen tussen beroepen. In administratieve beroepen verdwijnt met name op de lagere niveaus veel werk door automatisering. Dit geldt bijvoorbeeld voor administratief medewerkers en receptionisten. Bovendien is er veel concurrentie van andere werkzoekenden. In andere beroepen is de kans op werk groter. Deze kansen zijn voor laagopgeleiden het beste in de techniek en logistiek.