• Misset Horeca

Brasserie Staverden heeft 'beste terras van Nederland'

STAVERDEN Brasserie Staverden is op de eerste plek geëindigd van de Terras Top 100 2017 van vakblad Misset Horeca. Dat is maandag bekendgemaakt. Het fraaie terras van Staverden, gelegen in de kleinste stad van de Benelux heeft zowel de mystery visitors, de vakjury áls de hoofdjury omver geblazen. ,,Hier draait het nog écht om het terras'', aldus de hoofdjury, die tevens de toegankelijkheid prees van de chique omgeving. Restaurant De Werf uit Veere eindigde -voor het tweede jaar op rij- op de tweede plek. Het brons was voor debutant The Harbour Club Rotterdam.

Brasserie Staverden staat al een aantal jaren in de Terras Top 100. In 2016 op plek 17 en in 2015 behaalde het terras in de kasteeltuin van Kasteel Staverden haar hoogste positie, plek 7. Nu is er dan die felbegeerde nummer-1-positie. ,,Van aankomst tot afscheid: deze onderneming staat bol van de oprechte hartelijkheid'', aldus een enthousiaste jury. Ook was er lof voor het toegankelijke karakter van een toch wel chic terras, gelegen in de schilderachtige omgeving van een kasteeltuin. ,,De medewerkers zien er onberispelijk uit en doen hun werk met zichtbaar veel plezier.''

De Terras Top 100 wordt al sinds 2008 bekendgemaakt door Misset Horeca. Alle terrassen die vrij toegankelijk zijn, minimaal 30 stoelen hebben, waar aan tafel bediend wordt en die in het hoogseizoen minimaal 5 dagen in de week open zijn, mogen mee doen. Dit jaar hebben bijna 400 terrassen zich ingeschreven. In de eerste ronde zijn zij bezocht door mystery visitors. De hoogst scorende 125 gingen door naar ronde twee. De lat daarvoor was hoog, een 8,9 was het minimale cijfer om door te gaan. In ronde 2 kwam de vakjury op bezoek. Zij beoordeelden het terras op veelal dezelfde punten als de mystery visitors, maar dan door de ogen van de professional.

Een terrasbezoek duurt minimaal 40 minuten, verloopt anoniem en er wordt altijd iets gegeten en gedronken. In totaal vullen de juryleden een vragenlijst in van zo'n 10 A4'tjes, waarbij onder meer gelet wordt op stopkracht, netheid, meubilair, begroeting, bestelling opnemen, uitstraling van bedrijf, terras en medewerkers, uitserveren, afruimen, afrekenen en nog veel meer. Uiteindelijk zijn er 100 bedrijven over. En de top van de lijst wordt nogmaals bezocht door de hoofdjury. Dit zijn aangekondigde bezoeken van een uur. Hier kan de ondernemer zijn verhaal kwijt en wordt een kijkje voor én achter de schermen genomen. Op basis van deze bezoeken rangschikt de hoofdjury de top van de lijst opnieuw.

In de top 100 staan verder ook de terrassen van Het Wapen van Ermelo (plek 76) en Monopole in Harderwijk (plek 77).