• Marcel Antonisse

Forse afname WW-uitkeringen bouwpersoneel Gelderland Noord

ERMELO/HARDERWIJK In Overijssel en Gelderland Noord daalt het aantal lopende WW-uitkeringen verder, meldt uitkeringsinstantie UWV. Door de aantrekkende economie en het voorjaar is er onder andere in de bouw meer werk. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen aan bouwpersoneel daalt dan ook fors. Bovendien gaan WW'ers met een bouwberoep het vaakst binnen één jaar weer aan het werk.

In april 2017 verstrekt UWV 14.649 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 4,0 procent (-604 uitkeringen). Dat is meer dan de landelijke daling van 3,2 procent. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 15,8 procent, oftewel 2.757 uitkeringen. Deze afname is eveneens sterker dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-12,8 procent).

De zomer is in aantocht en daar heeft de bouwsector baat bij. In deze sector is er weinig werk in de wintermaanden, maar het aantal werkzoekenden met een WW-uitkering daalt weer in het voorjaar. Ook op de langere termijn gaat het goed met de bouw. In de eerste vier maanden van 2017 werden in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe 126 minder nieuwe WW-uitkeringen verstrekt aan bouwpersoneel dan in dezelfde periode in 2016. Dat is een daling van 54 procent.

Deze afname komt door het herstel van de werkgelegenheid in de bouw, omdat de economie aantrekt. Uit de UWV publicatie WW'ers vaker aan het werk blijkt dat WW'ers met een bouwberoep het vaakst weer werk vinden binnen één jaar. Dit geldt ook voor de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Vooral veel schilders en metaalspuiters, timmerlieden en bouwarbeiders ruwbouw gaan binnen één jaar weer aan het werk. Op de twaalfde editie van de Dag van de Bouw op zaterdag 20 mei 2017 laten leden van onder andere Bouwend Nederland zien tot welke hoogstandjes zij in staat zijn. Meer informatie over ontwikkelingen in de bouwsector staat in de UWV Factsheet arbeidsmarkt Bouw.