• Landstede Groep

Groen licht voor samenwerkingsproject 'Industriële Robotica'

HARDERWIJK Onderwijs, bedrijfsleven, overheid en ondersteunende organisaties in de regio Noordwest-Veluwe en Zwolle slaan de handen ineen in het project 'Industriële Robotica'. Het ministerie van OC&W ziet toekomst in het project en heeft een subsidie toegekend van 1,5 miljoen euro, 30 procent van de totale investering.

Smart Industry-ontwikkelingen vragen om verandering van zowel productieprocessen als arbeidsprocessen. Vakmensen moeten beschikken over de laatste technische kennis, maar ook over de benodigde vaardigheden om flexibel en in teamverband te kunnen samenwerken. De samenwerkende partijen willen zoveel mogelijk mensen opleiden die klaar zijn voor de toekomst van de industriële robotica, zowel op vmbo, mbo- als op hbo-niveau.

In het project Industriële Robotica draait het niet alleen om theoretische kennis, maar juist ook om het ontwikkelen van vaardigheden, beroepshouding en praktijkkennis. Een 'hybride leeromgeving', waar het schoolse leren zich vermengt met het werkplekleren, is daarom een belangrijk onderdeel van het project. Bij AWL-Techniek in Harderwijk wordt daartoe een fieldlab ingericht waar op vmbo-, mbo- en hbo-niveau praktijkgericht wordt geleerd. Er worden nieuwe onderwijsmethodes ontwikkeld, die zich speciaal richten op industriële robotica.

TECHNIEKONDERWIJS Vanuit de betrokken MBO-instellingen Landstede Groep en Deltion College wordt verheugd op de toekenning gereageerd. Bestuursvoorzitter Theo Rietkerk van Landstede Groep: ,,Door de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheden kunnen we inspelen op de vraag naar de toekomst. Dit sluit prachtig aan op de ontwikkeling van ons techniekonderwijs in de regio Noordwest-Veluwe."

PARTIJEN De samenwerkende partners in het project zijn vanuit het onderwijs Landstede MBO Harderwijk; Deltion College; Hogeschool Windesheim en Morgen College Harderwijk. Vanuit het bedrijfsleven: Altrex Zwolle, AWL-Techniek Harderwijk, GOMA Hengelo, IJssel Technologie Zwolle, Kinkelder B.V. Zevenaar, Nefit Deventer; VMI Group Epe en Wivé Techniek Nunspeet. Het project wordt ondersteund door FME, opleidingsfonds A+O Metalektro en de provincies Gelderland en Overijssel.