• Foto: Marco Jansen

Kijk- en doedagen in bouw, infra en techniek

HARDERWIJK Het Bouw & Infra Park en Komindebouw.nl organiseren op 12 en 13 april de interactieve banenmarkt Beleef Techniek. Het Bouw & Infra Park in Harderwijk wordt twee dagen lang voor publiek opengesteld (gratis toegang) om bouw, infra en techniek te zien en vooral zelf te beleven. De sector biedt door de grote vraag naar personeel en voortdurende innovatie veel kansen. ,,Dit wordt een jaarlijks evenement met uitbreiding van partners.''

Marco Jansen

Beleef techniek is bedacht door Dennis Grimbergen en Michel van der Made van Komindebouw.nl. Zij organiseren het evenement met Erik Kerssies, directeur Bouw & Infra Park. Bezoek de interactieve banenmarkt op 12 en 13 april met circa 85 werkgevers met samen ruim vierduizend vacatures (stages, leerwerkplekken en vacatures voor starters en ervaren professionals) en ga het zelf 'beleven' met de verschillende kijk en doe experiences.

Voor het bedrijfsleven start Beleef Techniek op 11 april met een ondernemerscongres wat geopend wordt door Theo Ockhuysen, innovator in bouw en installatietechniek. Hij spreekt over digitalisering en innovaties. Taco van Hoek van het EIB (Economisch Instituut Bouw) beschouwt de economische en cijfermatige achtergrond van de arbeidsmarkt en instroom in de sectoren. Een expert panel met onder meer George Raessens, vice-voorzitter Bouwend Nederland, Herman Meppelink, directeur SOMA College en andere experts uit de sector, gaan in gesprek over het thema 'Hoe komt de sector aan voldoende gekwalificeerd personeel'.

EXPERIENCES Vrijdag 12 en zaterdag 13 april zijn de Beleef Techniek dagen voor onderwijs, werkzoekenden, ouders en kinderen. Er zijn verschillende 'beleef techniek experiences' voor leerlingen en studenten, van vmbo tot TU. In het testlab van Allinq is bijvoorbeeld de modernste techniek te zien: virtual reality en augmented reality en wordt laten zien hoe deze technieken in het bedrijfsleven gebruikt worden. Er is een 'bimroom' waarmee je in 3D digitaal door een gebouw kunt lopen. Buiten zijn er diverse demo's, zoals straten en zandzuigen met een robot, timmeren, met een drone landmeten, werken met een hoogwerker, werken met asfalt en in een game dijken aanleggen. ,,Bezoekers maken kennis met techniek vanuit een positief perspectief. Werken in de bouw, infra en techniek is kiezen voor een sector waar een enorme toekomst in zit. De sector geeft baanzekerheid door de grote vraag naar personeel'', aldus Grimbergen. Beleef techniek wil vooroordelen wegnemen en mensen laten zien dat werken in de bouw, infra en techniek uitdagend, innovatief en mooi werk is. Van der Made: ,,Veel ouders sturen hun kind tegenwoordig de administratieve of ict richting op, maar lang niet iedereen is daarvoor geschikt. Wij laten zien hoe belangrijk bouw, infra en techniek zijn voor ons leefmilieu en om dit in stand te houden. Kom ook en zie dat onze sector vooruitstrevend en modern is vol mooie werkgevers en goede carrièrekansen."

Kijk voor meer informatie op de website www.beleeftechniek.nl.