• Ruben Dral (links) en Marcel Sinte Maartensdijk willen De Hooge Riet een nieuwe toekomst geven.

    Foto: Marco Jansen

Open huis De Hooge Riet

ERMELO Rijksmonument De Hooge Riet krijgt een andere bestemming. Om uitleg te geven over de plannen en het monumentale gebouw te laten zien, organiseren Heijmans Vastgoed, MeyerBergman Erfgoed Groep en de gemeente samen een open huis. De deuren van De Hooge Riet aan de dr. van Dalelaan 66 zijn zaterdag 22 juni van 11.00 tot 14.00 uur open voor publiek.

Marco Jansen

De Hooge Riet maakt deel uit van Landgoed Veldwijk. Samen met de gemeente Ermelo is GGz Centraal bezig met de herinrichting van het gehele landgoed. Door de vorig jaar vastgestelde structuurvisie kan GGz Centraal het zorgterrein omvormen naar een plek om ook te wonen. Dat gaat gebeuren bij De Hooge Riet en het omliggende park.

,,We willen De Hooge Riet teruggeven aan Ermelo, niet alleen maar om naar te kijken of door het park te lopen. Het krijgt een functie wonen en we willen het gebied opener en toegankelijker maken. Gek genoeg komt er nu bijna niemand doorheen'', stelt Marcel Sinte Maartensdijk, ontwikkelaar bij Heijmans Vastgoed en opgegroeid in Ermelo.

SANATORIUM ,,Het pand De Hooge Riet is het voormalig sanatorium - een karakteristiek pand uit 1939 - met licht en lucht als kernwaarden om weer gezond te worden. Maar het staat al een tijd leeg en door de jaren heen is er heel veel achterstallig onderhoud. Het pand holt achteruit, er is urgentie om te renoveren.'' Om de revitalisatie financieel haalbaar te maken is ook nieuwbouw nodig. In totaal komen er ongeveer tien tweekappers en circa 28 nieuwbouw seniorenwoningen - grondgebonden appartementen met eigen terras en een lift als optie. Deze worden achter De Hooge Riet gebouwd. In het hoofdgebouw komen 30 tot 34 woningen als ene variant; een andere variant is circa 24 woningen en een boetiekhotel met 20 tot 24 kamers en restaurant. ,,Een kleinschalig hotel vinden we interessant om te onderzoeken'', aldus Sinte Maartensdijk, die benadrukt dat er per saldo weinig wordt bijgebouwd. ,,We zijn terughoudend en doen niet meer dan strikt noodzakelijk en in lijn van het monument. Een aantal gebouwen zoals Heesteroord - een voormalige kliniek voor verslavingszorg - wordt gesloopt, de voormalige school is al gesloopt. In het oorspronkelijk mortuarium zit Altiora Uitvaartzorg en de intentie is dat zij blijven.''

Het groene karakter van het park blijft behouden, verzekert de ontwikkelaar. ,,Monumentale bomen en nog veel behoudenswaardige bomen blijven staan. Het groen is karakteristiek voor het landgoed.'' Heijmans werkt samen met MeyerBergman Erfgoed Groep, dat zich met haar expertise focust op herbestemmen van monumentaal en industrieel erfgoed. Ontwikkelaar Ruben Dral noemt de parkachtige setting met veel volwassen groen en de monumenten 'een bijzondere luxe om in te wonen'.

Beiden nodigen Ermeloërs van harte uit om naar het open huis te komen om het rijksmonument en de locatie te bekijken, het verhaal en de plannen aan te horen. ,,Men kan dromen voor het park kenbaar maken. Samen willen we De Hooge Riet een nieuwe toekomst geven.''

Kijk ook op www.dehoogeriet.nl.