Topcleaning textielreinigers tweede in mondiale eindstrijd

HARDERWIJK Het Nederlands elftal doet weliswaar niet mee met het EK voetbal, toch was er zondagavond oranje succes te vieren. Topcleaning textielreinigers uit Harderwijk is op de tweede plaats geëindigd tijdens de mondiale finale van topstomerijen in Frankfurt. Het bedrijf uit Gelderland telt 25 man personeel.

De mondiale wedstrijd wordt georganiseerd door CINET, het internationaal overkoepelende orgaan van de textielwereld. De een na beste stomerij van de wereld worden is een bijzondere mijlpaal voor het vijftig jaar oude familiebedrijf, erkent bedrijfsleider Ruben van Pelt. ,,We zijn hier allemaal ongelooflijk trots op deze prestatie. Het is een erkenning voor de manier waarop we ons werk doen. Mens, milieu en innovatie staan daarbij centraal." Zo maakt Topcleaning alleen maar gebruik van energiezuinige apparatuur en milieuvriendelijke reinigingsmethoden. Daarmee loopt het bedrijf voorop in de branche, zo is te lezen in het juryrapport. Topcleaning moest in Frankfurt alleen Fornet Laundry voor zich dulden, een Chinese stomerij met bijna duizend vestigingen in ruim tweehonderd steden.

De jury in Frankfurt roemde het innovatieve vermogen van de stomerij uit Harderwijk. Zo boekte Topcleaning de laatste jaren veel succes met de Protect Bag. Een product dat Topcleaning zelf ontwikkelde en bedoeld is om besmet textiel snel en veilig te isoleren. ,,Neem brandweerpakken, die komen regelmatig in aanraking met verschillende besmettingen. Met de Protect Bag kunnen we deze geïsoleerd verpakken waarna het pak met zak en al het reinigingsproces ingaat. Een uiterst veilige oplossing. Deze innovatie wordt ook toegepast op de verontreinigde kleding van laboranten of ambulancemedewerkers", aldus Van Pelt. 

Twee jaar geleden sleepte Topcleaning al de European Award for Best Practices Textile Cleaning in de wacht. Een prestigieuze prijs die eens in de vier jaar wordt uitgereikt en als een belangrijke graadmeter geldt voor kwaliteit in de textielbranche. Ook ontving het bedrijf al eens een Certificate of Excellence van CINET.