• recreatiewoningen

    Foto Henk Hutten

Vakantieparken Veluwe in historisch perspectief

ERMELO/HARDERWIJK Het programma Vitale Vakantieparken organiseert op donderdag 7 april een netwerkbijeenkomst 'Tussen tent en villa' met architectuurhistorica Mieke Dings. Zij deed onderzoek naar de ontwikkeling van de vakantieparken in Nederland van 1920 tot nu en promoveerde op dit onderwerp. Met het boek 'Tussen tent en villa' dat ze over dit onderwerp schreef kwam ze het afgelopen half jaar veelvuldig in het nieuws.

De Veluwe is één van de oudste recreatiegebieden van ons land en daarmee één van de kraamkamers van het vakantiepark. Tegelijkertijd ging dit gebied al gauw 'op slot'. Terwijl elders in de jaren '60 massale parken verrezen, was op de Veluwe alleen 'sanering en uitbreiding van bestaande concentraties' toegestaan. En dat bleef geruime tijd zo. Center Parcs verkocht in 1990 zelfs haar enige park op de Veluwe, de Berkenhorst, omdat er te weinig uitbreidingsmogelijkheden waren en er daarmee te weinig publiek voor de overdekte voorzieningen was. Daarmee ging een groot deel van de ontwikkelingen aan de Veluwe voorbij en bleven vooral kleine en deels verouderde parken over. Hoewel de Veluwe het vanuit toeristisch oogpunt jarenlang erg lastig heeft gehad, maken deze parken de Veluwe juist ook tot een uniek gebied. Zeker nu de toerist steeds meer vraagt om unieke (plaatsgebonden) belevingen. Is de rijke historie van het gebied om te zetten in kansen?

VITALE VAKANTIEPARKEN Onder de noemer Vitale Vakantieparken werken acht gemeenten in de regio Noord-Veluwe, de provincie Gelderland, de recreatiesector en vele andere partijen, aan een kwaliteitsimpuls voor de vakantieparken. Lees meer over dit programma op www.vitalevakantieparken.nl.