Van Delft opent 20 pepernotenwinkels in Nederland

GRONINGEN In Groningen opent op donderdag 1 september weer de eerste pepernotenwinkel van het jaar. Vervolgens zullen er in de maand september in liefst 20 steden pepernotenwinkels hun deuren openen. De afgelopen jaren bleken de speciaalzaken een doorslaand succes, vandaar dat pepernotenfabriek Van Delft er dit jaar veel meer opent.

,,De Nederlander is gek op deze oerhollandse lekkernij en vindt het leuk om telkens andere varianten te proberen. Dat kan in onze winkels waar keuze is uit ongeveer vijftig soorten in allerlei maten en smaken. Er zijn dit jaar zure mat, caramel-zeezout en oreo pepernoten en er volgen nog meer nieuwe smaken. Qua smaakvariatie kunnen pepernotenwinkels moeiteloos wedijveren met een Italiaanse ijssalon'', weet directeur Oscar de Lange van pepernotenfabriek Van Delft in Harderwijk. Zijn bedrijf (sinds 1880) is 's werelds grootste pepernotenfabriek en produceert 70% van alle pepernoten in Nederland. De Lange: ,,Pepernoten zijn hot en hebben veel fans in Nederland. Het is echt een product dat eigendom is van ons allemaal. Het is het oudste koekje van ons land en staat voor ouderwetse gezelligheid. Als je erover begint te praten wordt iedereen vrolijk, probeer maar eens'.

In de pepernotenwinkels kunnen klanten naast ambachtelijke varianten kiezen uit chocolade-pepernoten met smaken als framboos, stroop, tiramisu en truffel-kaneel. Met glutenvrije-, biologische- en speltpepernoten speelt de winkel in op de stijgende vraag naar natuurlijke producten. Ook zijn er klassieke pepernoten te koop met de smaken kaneel, gember, peper en steranijs. Het pepernotenassortiment wordt aangevuld met taai-taai en speculaaskoekjes. In de winkels zijn mogelijkheden om de producten te laten verpakken als cadeautje. Alle producten zijn tevens online te koop op www.pepernotenfabriek.nl.

De verkoop van pepernoten stijgt al vele jaren. In het laatste kwartaal van het jaar is deze traditionele lekkernij zelfs het meest gegeten koekje in Nederland. Door de opening van seizoenswinkels op aantrekkelijke locaties neemt de populariteit alleen maar toe. Pepernotenfabriek Van Delft in Harderwijk bakt jaarlijks meer dan 3 miljard pepernoten. 'Ook de aandacht voor het Sinterklaasfeest en zelfs de discussies rond Zwarte Piet zijn positief voor de verkoop pepernoten. Mensen hechten steeds meer waarde aan Nederlandse tradities. Wij verwachten dit jaar een recordomzet', aldus De Lange.

Producent Van Delft uit Harderwijk is sinds 1880 'hofleverancier van Sinterklaas' waar het pepernoten betreft. Van iedere 100 in Nederland verkochte pepernoten komen er ongeveer 70 uit deze bakkerij, die de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld is. De pepernoot ontstond al in de 16e eeuw toen er kruiden uit Oost Indië kwamen en men in bakkerijen aan kleine broodstukjes kruiden zoals staartpeper toevoegde.